Pralinés trüffel Rachel Allentõl
sponsored links
A múlt héten a T.bálint Kiadó jóvoltából hozzám is eljutott Rachel Allen: A család kedvencei címû nemrég megjelent szakácskönyve. Mivel még sosem láttam a TV Paprikán a fõzõs mûsorát (oké, tudom, ez biztos gáz, de nincs tévénk :) ), így kíváncsian kezdtem el átlapozni a könyvet.
Ami nagyon tetszik benne, az a felépítése: nem a hagyományos elõétel-leves-fõétel-desszert sémát követi, attól elrugaszkodik, és különbözõ alkalmakhoz köti az egyes ételeket, így rendezi tematikus fejezetekbe: 1 Könnyû családi fogások; 2 Édes ünnepek; 3 Piknik és kirándulás; 4 Fogások gyerekeknek; 5 Tágabb család; 6 Étkezés a szabadban; 7 Házimozi; 8 Nagy ünnepek; 9 Ehetõ ajándékok; 10 Ahogy anyukám csinálta és 11 Még néhány kedvenc. A tematikus fejezetek végén nagyon praktikusan külön vannak összegyûjtve a könyvben akár többször is használt alapreceptek: pl. sós omlós tészta, cukorszirup, angolkrém, alaplé, klasszikus bazsalikomos pesto.
Ami nem tetszett a könyvben, az az, hogy egyszerûen túl sok benne a fotó Rachelrõl, Rachel gyerekeirõl, férjérõl, kutyájáról és a tágabb rokonságról - ez pedig az ételfotók mennyiségének a rovására megy. Márpedig a legtöbb ember kép alapján választ receptet, így fontos lenne, hogy inkább a kész ételrõl legyen fotó, nem pedig arról, hogyan tartja Rachel a tésztaszûrõt a csap alá. A könyvben lévõ ételfotók viszont nagyon igényesek, szépek, nincs a tálalás sem túlbonyolítva, ami remekül illeszkedik Rachel - a könyvbõl kibontakozó - fõzéshez való viszonyához, filozófiájához: a receptek általában nem túlbonyolítottak, nem tartalmaznak nagyon különleges, nehezen beszerezhetõ alapanyagokat, mégis ötletesek, sokoldalúak és jól használhatóak. A nemzetközi fogások ...