Porhanyós diós kiflik
sponsored links
Ezek az omlós, porhanyós kiflik csupán 4-5 hozzávalóval elkészíthetõk tojás nélkül, tehát besorolhatók az olcsó kategóriába. Egyszerûsége miatt év közben is bármikor elkészíthetõk, de a karácsony elõtti idõszakban semmiképp nem lehet kihagyni ezeket az apró, citromos-diós illatú finomságokat.
Hozzávalók:
kb. 80-90 darabhoz
35 dkg finomliszt
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 nagy citrom reszelt héja (kezeletlen)
25 dkg vaj
(nálam 15 dkg vaj + 10 dkg zsír)
+ a hempergetéshez 2-3 dkg porcukor
A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a darált dióval, porcukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal/zsírral - összegyúrjuk. Könnyen kezelhetõ tésztát kell kapnunk. Ha esetleg nem áll össze, adhatunk hozzá pici tejet vagy vizet. Vagy ha kicsit ragacsos, liszt hozzáadásával korrigáljuk.
- Egyforma kis gombócokat csináljunk a tésztából (kb. 80-90 darabot), így egyenlõ méretûek lesznek a kiflik. A gombócokat a tenyerünkkel, ujjunkkal hengerré sodorjuk, melyet kis kifli alakúra igazítunk. (lásd az alsó képen)
- Sütõpapíros tepsire tesszük õket és elõmelegített 170 fokos hõlégkeveréses sütõben 8-10 percig sütjük. Világosak maradjanak! Nem baj, ha puhának érezzük még, hûlés közben szilárdulni fog. De ha a csücskeik kezdenek enyhén barnulni, akkor már megsültek! Ne süssük túl, mert keserû lesz! (Hagyományos sütõben 190 fokon süssük 8-10 percig.)
- Sütés után 1-2 percig hagyjuk a tepsiben, ne mozgassuk, mert ilyenkor könnyen törnek. Viszont még melegen hempergessük meg õket a porcukorban.
- Jól záródó dobozban 3 hétig is tárolhatók! (Csak jól dugjuk el - még magunk elõl is!)
Jó étvágyat!
Péter J.: Süteményes könyv (Anyukám régi könyvébõl)