Porhanyós diós kiflik

2017-11-15

sponsored links

Ezek az omlós, porhanyós kiflik csupán 4-5 hozzávalóval elkészíthetõk tojás nélkül, tehát besorolhatók az olcsó kategóriába. Egyszerûsége miatt év közben is bármikor elkészíthetõk, de a karácsony elõtti idõszakban semmiképp nem lehet kihagyni ezeket az apró, citromos-diós illatú finomságokat. 






Hozzávalók:
kb. 80-90 darabhoz
35 dkg finomliszt
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 nagy citrom reszelt héja (kezeletlen)
25 dkg vaj
(nálam 15 dkg vaj + 10 dkg zsír)

+ a hempergetéshez 2-3 dkg porcukor    


A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:

  
Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a darált dióval, porcukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal/zsírral - összegyúrjuk. Könnyen kezelhetõ tésztát kell kapnunk. Ha esetleg nem áll össze, adhatunk hozzá pici tejet vagy vizet. Vagy ha kicsit ragacsos, liszt hozzáadásával korrigáljuk.
  2. Egyforma kis gombócokat csináljunk a tésztából (kb. 80-90 darabot), így egyenlõ méretûek lesznek a kiflik. A gombócokat a tenyerünkkel, ujjunkkal hengerré sodorjuk, melyet kis kifli alakúra igazítunk. (lásd az alsó képen)
  3. Sütõpapíros tepsire tesszük õket és elõmelegített 170 fokos hõlégkeveréses sütõben 8-10 percig sütjük. Világosak maradjanak! Nem baj, ha puhának érezzük még, hûlés közben szilárdulni fog. De ha a csücskeik kezdenek enyhén barnulni, akkor már megsültek! Ne süssük túl, mert keserû lesz! (Hagyományos sütõben 190 fokon süssük 8-10 percig.)
  4. Sütés után 1-2 percig hagyjuk a tepsiben, ne mozgassuk, mert ilyenkor könnyen törnek. Viszont még melegen hempergessük meg õket a porcukorban.
  5. Jól záródó dobozban 3 hétig is tárolhatók! (Csak jól dugjuk el - még magunk elõl is!) 


        

    Jó étvágyat!
    Péter J.: Süteményes könyv (Anyukám régi könyvébõl) 

    Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2017/11/porhany...

    sponsored links

    Keres?s