Pontytepertõ zöldhagymás aiolival
sponsored links
Hétvégén, Tiszacsegén ebédeltünk a Halászcsárdában. A haltepertõt sosem hagyom ki, ahogyan a halászlevet sem. Itt sosem csalódunk benne. Azóta kívánom mindkettõt. Ma úgy döntöttem kicsit rendhagyó módon, de haltepertõt készítek.
Én a Hortobágy mellett, a Tisza közelségében nõttem fel. Számomra természetes, hogy szeretem a pontyot. Nagymamám rántott pontypatkót készített gyakran, Édesanyám pedig minden karácsonykor egészben sült pontyot vajas-tejfölösen, vele sült krumpli tallérokkal. Már gyermekkorban megtanultuk, hogy a ponty szálkás, és hogyan kell elfogyasztanunk "biztonságosan". Úgyhogy számomra éppúgy természetes szálkás halat enni, mint csontos húst.
Azóta bejártam a világot, fõleg Ázsiában és a mediterrán térségben rengetegféle halat, tenger gyümölcseit kóstoltam már, szerettem meg, de a ponty iránti szeretetemet nem sikerült kiölnie. Még mindig éppoly szívesen fogyasztok édesvízi halakat, mi több ...