Pontypörkölt tarhonyával
sponsored links
Friss halacska került az asztalra, Apa jóvoltából.
Kifilézve, pörköltösen készítettem el, és tarhonyával fogyasztottuk.
Hozzávalók:
- 1,5 kg Ponty kifilézve
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- bors
- tarhonya
- 1 ek olaj
- só
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 mk Erõs Pista
Elkészítése:
A kifilézett ponty szeleteket, amibõl alaposan kiszedtük az Y szálkákat kockákra vágjuk,besózzuk.
(Aki nem akarja ezt a macerás mûveletet, halpatkóra vágva is készítheti a pörköltet.)
Készítünk egy pörköltalapot hagyományosan, szalonnazsíron.
Vagyis a szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, ezen megfonnyasztjuk a hagymát.
Lehúzzuk a tûzhelyrõl, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb fél liter vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, belevágjuk a zöldpaprikát, paradicsomot,és fõzzük kb 20 percig csendesen.
Majd belerakjuk a halkockákat, és 20 percig még lassan fõzzük, nem keverjük, csak finoman rázogatjuk,hogy a halhús nehogy szétessen.
A tarhonyát állandó keveréssel megpirítjuk(barnára) az olajon, felengedjük kétszeres mennyiségû forró vízzel,majd kis lángon felforraljuk.
Addig fõzzük fedõ alatt,amíg a szemek megduzzadnak.