Pontok mindenhol

2011-05-16

sponsored links


Kicsit begõzöltem a múlt héten. Ilyen a tavasz, megint egy borverseny, és a nap végére már csak sorszámokról meg pontokról beszélgettünk, nem is igazán a borokról, borokkal. Nem vagyok évtizedes, öreg motoros borbíra, de nem is tegnap kezdtem a bírálatot, viszont ennyi idõ alatt is kialakult egy jó nagy adag ellenérzés bennem a kényszerpontozással és folyamatos kategorizálással kapcsolatban.

Arany, gyenge ezüst, nekem nem, nekem bronz sem, két ponttal kevesebb, hárommal több. Ezek maradnak meg egy-egy bor kapcsán. Mióta borverseny létezik, azóta így megy ez, mégis fáraszt. Mintha egy gyártószalagon lennél minõségellenõr, mechanikusan ismétlem ugyanazokat a mozdulatokat, szavakat, aztán lesz belõle egy szép kerek pont, (aztán persze a jó magas pont után jöhet a horror-ár, tisztelet a kivételnek), csak a borok ordítanak, kérlek, egy kicsivel több idõt.

Mégsem hiszem, hogy a (bor)versenyeket kellene megreformálni. A rendszer szar, még akkor is, ha nem lehet jobb. Képzeljünk el egy olyan helyzetet, ha minden bort a népszerûségi indexe alapján rangsorolnánk (mint a FIFA világranglista), beleszámítana mindenki véleménye, a heti egyszeri borfogyasztótól a jedikig. Nem két korty alapján, hanem egy palack elfogyasztása esetén.

Szép ranglista kerekedne ki, súlyozott pontokkal. Hosszú távon szépen megmutatná, hogy a maga kategóriájában nincsen népszerûbb és jobb mondjuk a Dúzsi rozénál vagy éppen a Szeremley Rizlingnél, hogy a Bussay szürkebarátokat már ne is említsük. Egy hosszabb lélegzetvételû leírás sokkal többet ad vissza arról, hogy milyen érzelmeket váltott ki a bor, milyen gondolatokat indított el az ember fejében. Meg akarom ismerni a bort. (Persze ha nagyon bejön, legurítom minden lelkiismeretfurdalás nélkül, akár fröccsben is.) Nem sírok, mert bort kell kóstolnom, hiszen imádom, csak ne futószalag mellett kelljen. Egyre kevésbé tetszik a rendszer, mely a borok meghatározója lett.

Egy borverseny vagy a fogyasztónak, vagy a borásznak szól.


Egy kedves kollégánál kóstoltuk meg életem elsõ, saját készítésû szilva illetve birs pálinkáját, aztán persze mindenféle palackok elõkerültek. A végére maradt a slusszpoén, amitõl rendesen beindult az agyam. A vendéglátónk apósának (aka Dodi) bora került az asztalra, hogy milyen palackból, annak kiderítését rátok bíznám, a mellékelt kép alapján. Dodi borai, ahogy sok más após bora, eddig általában a lefolyóban vagy a virágföldben ..


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/05/16/pontok...

sponsored links

Keres?s