Polvorón - spanyol mandulás aprósüti
sponsored links
Mind kultúrtörténetileg, mind technikailag egy rendkívül érdekes dolog ez a Polvorón . A Spanyol ünnepek elmaradhatatlan sütije. Nagyon hasonlatos a mi vaníliás kiflinkhez, csak ez fûszeresebb, de tekintettel arra, hogy a spanyolok régóta erõsek a fûszer-kereskedelemben, a gazdagabb fûszerezés nem is olyan nagy csoda.
Mindenféle formát készítenek belõle, szív, kör, virág, csillag, illetve ahogy Aurél hívja, van, hogy csak "pacákat" készítenek belõle.
Technológiai szempontból azért érdekes, mert a recept úgy kezdõdik, hogy a szükséges lisztet 25 percen át kell pirítani a sütõben. Ez akárhogy nézzük is, azt jelenti, hogy kétszer sül, hiszen az alapját ami a legnagyobb hányada a tésztának egy már sült hozzávaló, a liszt adja.
A nyers tészta tapintása, egyszerûen varázslatos. Soha nem tapintottam még ehhez foghatót. Olyannyira különleges, hogy kb. 5 percen át, csak ismerkedtem vele, tologattam ide-oda, spatulával végigszántottam a tetejét, és csodáltam. Mint egy gyerek az elsõ havat. Lóri az ilyen tapintású holmikra azt mondja: selymes. És nem csak tapintásra, de látványra is simogató. Szerintem terápiás céllal lehetne alkalmazni, annyira nyugtató az érintése, és a látványa.
Hozzávalók: ...