Pollo alla Parmiggiana
sponsored links
Igen, tudom, hogy sajnos már vége a paradicsom szezonnak, elõbb kellett volna ilyen paradicsomos étellel elõjönnöm, de iszonyat elfoglalt voltam a nyáron, a kert, a munka, aztán a befõzések ?
Rántott hús tésztával - gondolom, sokunknak ?megvan? a milánói sertésborda, aminek semmi köze Milánóhoz, vagy az olaszokhoz, de ezzel a névvel illették a vendéglõsök az egy tányéron felszolgált két különbözõ ételt, a paradicsomos sonkás-gombás tésztát és rántott húst. Sajttal megszórva vastagon ? lehetõleg trappistával, és már kész is volt egy új étel. De nézzük a jó oldalát, legalább nem maradtunk éhesek utána. :D
Anno mindenki tolta, manapság már elég ciki ez az étel, éppen ezért nem hittem a szememnek, amikor láttam egy videót, ahol Gordon Ramsay készít ilyen ?rántott húst? (csirkemellbõl) és paradicsomos tésztát tálal mellé, illetve néhány spárga-brokkolit is tesz ?biztonságból? a tányérra. Akkor most a Michelin csillag hegyekkel jutalmazott GR feltalálta vagy elirigyelte a mi retro menzakajánkat? :)
Nem, nem, csak egy kevésbé tradicionális, olasz ételt a parmezános csirkét (Pollo alla Parmigiana) fõzte éppen a videón. Az ételt egyébként Amerikába emigrált olaszok készítették, majd terjedt el világszerte, amit vélhetõen a méltán népszerû Parmigiana di Melanzane ihlethetett.
Gondoltam összetákolom valamikor vacsorára, mert akkor még volt szabadföldi paradicsomom (azaz még mindig van :O), de brokkoli nélkül, mert azt nem sikerült beszereznem.
Update: sikerült végül szereznem spárga-brokkoli, de az már egy másik ételhez lett köret és még mindig van paradicsomom, de az már messze nem az igazi, de legalább vegyszermentes.
A kertemben viszont nyomult még a cukkini is, így frissen szedett, vajban párolt, virágos bébi cukkinit adtam még a hús mellé, illetve a spagettire egy friss narancssárga paradicsom szószt készítettem. Ugyan már eddig ipari mennyiséget fõztem be paradicsomból, de ilyenkor, amíg van jóízû friss, azt használom. A lényeg, hogy jó lett az étel, mûködött a frissparadicsomos tésztával, sõt kifejezetten könnyed tányér lett, jó textúrákkal és ízekkel. A tészta így inkább olyan, mint egy paradicsomos meleg tésztasaláta. Talán ezért is mûködik ilyen jól itt köretként, ellenben a rántott húshoz adott nehézkes ?milánói? spagettivel. Csirke ide, fehér hús oda, narancsparadicsom amoda, a paradicsom és a fûszerezés okán a könnyû vörösbor illik hozzá.