Polenta és ízek avagy Ez egy ilyen nap
sponsored links
Ma nem kívántam a húst, van így az emberfia, és ez talán nem is olyan nagy baj. Sokszor vagyok úgy, hogy amit csak egyszerûen (ezt szeretni fogjátok ?) összedobok, szinte gondolkodás nélkül, az igazi katarzis okoz. No, pont ilyen lett a mai étkem, és lényegében csak 3 hozzávalót használtam, igaz, azoknak önmagában is jellegzetes, jó íze volt.
FÛSZERES POLENTA,
PARADICSOMMAL ÉS KÉKSAJTTAL
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara
1,2 dl víz
30 dkg paradicsom
10 dkg Gorgonzola (márványsajt)
kakukkfû
rozmaring
bors, só
olívaolaj
A vizet felforraljuk, amikor forr beleborítjuk a kukoricadarát és "folyamatosan" kevergetve, az újra forrástól számítva kb.10-12 perc alatt, sûrûre fõzzük, sóval, és aprított rozmaringgal ízesítjük, illetve a végén, a tûzrõl már levéve, 4-5 evõkanálnyi extra szûz olívaolajat belekeverünk.
Csak így közbe szúrva: A polenta többféle módon is elkészíthetõ; az eredeti, olasz, alap, kukoricalisztbõl van, de náluk is készítik darából. A polenta lehet sûrûbb, vagy lazább ezt a víz mennyiségével tudjuk szabályozni. Én a leírt mennyiségekkel dolgoztam, de amennyiben van bevált polenta receptünk, nyugodtan készítsük aszerint, itt most az ízek összhatása lesz a lényeg. A polenta a fõzés során pöfögve-pufogva dagad, és lehet, hogy sûrûnek tûnik; picike vizet adhatunk hozzá, de ne hígítsuk túlzottan el, illetve a folyamatos keveréssel enyhíthetjük a pufogását. A polenta frissen készül! mert ahogy hûl, úgy dermed és ez nehezítheti a visszamelegítéstét ?
A paradicsomot apró kockákra daraboljuk és olívaolajon, 3-5 percig sütjük, (most nem kell, hogy nagyon pépes legyen) sózzuk, és kakukkfûvel ízesítjük.
Tálaláskor a polentát, a tányérra halmozzuk, a közepébe kis gödröcskét alakítunk, ebbe kanalazzuk a paradicsomot, majd rámorzsoljuk a gorgonzolát, és mint a nagyok egy kis olívaolajjal meglocsoljuk.