Pogácsa

2014-04-12

sponsored links

Életemben elõször sütöttem pogácsát. Már régóta tervben volt, hogy egyszer kipróbálom, de most a kenyérsütõ automata igazán megkönnyítette a dolgomat. Tavaly nyár óta, amióta használom, készült már benne máshoz is kelt tészta, pl. lángoshoz vagy pizzához, most pedig végre pogácsához is.

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 kocka RAMA
  • 25 g élesztõ (vagy 1 tasak szárított)
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojássárgája (a tésztába)
  • 1 tk. só
  • 150 ml langyos tej
  • 1 tojásfehérje (a kenéshez)
Az összes hozzávalót a kenyérsütõgép üstjébe pakoltam, majd a dagasztás-kelesztés programot választva hagytam, hogy a gép dolgozzon. Ha nincs kenyérsütõnk, akkor természetesen magunk is összeállíthatjuk a pogácsa tésztáját a hagyományos módon: a liszthez keverjük a sót, majd a közepébe kis mélyedést készítünk. Beletöltjük a tejet, hozzámorzsoljuk az élesztõt (egy pici cukrot is tehetünk hozzá), és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy az élesztõ felfusson. Ezután hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, és a tejfölt, majd alaposan összedolgozzuk. Egy lágy, könnyû tésztát kell kapjunk, amit aztán letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztünk.
Amikor a tésztánk szépen megkelt (vagy a kenyérsütõgép dagasztó-kelesztõ programja lejárt) akkor lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és hajtogatjuk. Egy tepsit kivajazunk, és egy pogácsaszaggatóval - vagy egy lisztbe mártott pohárral - kiszaggatjuk a pogácsákat. Tepsire sorakoztatjuk õket, a tetejüket éles késsel bevagdossuk, és megkenjük a tojásfehérjével.
Elõmelegített sütõben 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.



Folytats a blogon ... fozzunk-egyutt.blogspot.com/2014/04/p...

sponsored links

Keres?s