Pleased to eat you, Mademoiselle Tatin
sponsored links
Sorolhatnánk, hogy miért nem szeretjük a franciákat: a rettenetes angol kiejtésük, gõgös nemzettudatuk, vagy Henry kezezése miatt, s különben is, piperkõc csigazabálók mind. Mi magyarok különösen frankofóbok vagyunk nagy nemzeti frusztrációnk, Trianon miatt; lassan 100 éve már, de Clemenceau még mindig szitokszónak számít a Kárpát-medencében. De azt el kell ismernünk - töltött paprika ide vagy oda - a mi kis magyar hasunk is sokat köszönhet a francia konyhának. Többek között a Tatin nõvéreknek, akik a legenda szerint a 19. század végén, valahol Orleans közelében nagy kapkodva feje tetejére állítottak egy almás desszertet. Ez lett késõbb a híres tarte Tatin, vagyis a Tatin nõvérek (vénkisasszonyok) almatortája, minden alma torta upside down-ja. Mint minden híres és világot bejárt receptnek, ennek is rengeteg változata ismert, legalább annyi, ahányféleképp a torta születését leírják. Én a fast food változat mellett döntöttem, és mirelit levelestésztából készítettem, de a torta elfogyaztása utáni azonnali boldogságérzet így is garantált.
Hozzávalók (4 fõre)
- 20 deka mélyhûtött leveles tészta
- 2 nagyobb alma
- 5 ek cukor ...