Pizzás csiga
sponsored links
A tésztája egy puha, könnyû pizzatészta (bár én most tejjel dagasztottam be, de nyugodtan lehet vízzel is), viszont a szószra érdemes egy pillantást vetni - vagy akár kettõt is -, mert nagyon finomra sikerült. Nem beszélve a tölteléknek szánt kolbászról és sonkáról, mely az olvadozó füstölt sajtos réteg alatt megbújik. Most készítettem elõször ilyen paradicsom szószos pizzás csigát és odáig voltunk érte, nagyon ízlett!! (Régebben sütöttem már pizzás csigát, de az tejfölös alappal készült.)
Hétvégén nálunk volt Milán egyik barátja/osztálytársa - elsõsorban nekik sütöttem, hogy az egész napos játszás közben legyen egy kis sós nassolni való is a kekszek, banán és narancs mellett. Ugyanis sejtettem, hogy levest és ilyesmiket nem fognak kérni, ha belemerülnek a különbözõ játékokba. A pizzás csigát viszont jóízûen falatozták. Persze mi is megkóstoltuk (én rögtön kettõt is ?) és vittem kóstolót a szüleimnek, + az egyik nagynénémnek és unokatesómnak is küldtem, akik Anyukámék utcájában laknak. Tehát azt is írhatnám, hogy majdnem a fél utcát "leterítettem" vele. ?
Hozzávalók a tésztához:
kb. 20-22 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
fél teáskanál kristálycukor
4 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztõ
1 csapott evõkanál só
2 evõkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj)
A töltelékhez:
4 evõkanál sûrített paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 csipet kristálycukor
fél teáskanál szárított oregano
fél teáskanál szárított bazsalikom
1 evõkanál olívaolaj
só ízlés szerint
õrölt fekete bors ízlés szerint
5 dkg trappista sajt reszelve
5 dkg füstölt sajt reszelve
6-7 dkg kolbász kis kockákra vágva
6-7 dkg sonka kis kockákra vágva
A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
2-3 dkg trappista sajt reszelve
A pöttyös kézmûves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk - kb. 10 perc. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, majd bedagasztjuk a tésztát a felfuttatott élesztõvel. Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük (30-40 perc).
- Az olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, 1 perc után hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott fokhagymát. Kb. fél perc után mehet bele a sûrített paradicsom és fél dl víz. Ízesítjük a cukorral, bazsalikommal, oreganoval, ízlés szerint sóval, borssal és néhány percig fõzzük alacsony lángon. Majd hûlni hagyjuk.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 7 mm vastag téglalap alakúra, egyenletesen megkenjük a paradicsomos szósz felével, meghintjük a kolbász és sonka felével, valamint a sajtok felével. (a túlsó szélénél 1-2 cm szélességben ne tegyünk tölteléket, hogy feltekerésnél ne folyjon ki) Szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd egy éles késsel 2 ujjnyi vastagra felvágjuk és lefektetjük a csigákat egy sütõpapíros tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járunk el: kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük, szeleteljük.
- A csigák tetejét lekenjük a felvert tojással (az oldalukat nem kell), meghintjük kis reszelt sajttal.
- Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben kb. 17-20 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
Jó étvágyat!