Pizza vékony tésztával

2011-11-30

sponsored links


Kétféle pizzát készítek elõszeretettel. Az egyik egy vastagabb változat melynek a szélébe sajtot tekerek, a másik a hagyományos vékony tésztás. Most a vékonyabbik receptet készíthetitek el velem!

ÉRDEKES PIZZA TÖRI: 
Azért kevesen nézünk utána a pizza hátterének. Gondoltátok volna, hogy ilyen korán már beszéltek róla? Idõszámításunk elõtt a 3. században Marcus Porcius Cato már említ egy lapos kelt tésztát, melyet kövön sütnek. "Pár évszázaddal" késõbb 997-ben használták elõször a pizza szót, amely egyszerûen lepényt jelentett. A pékek a kemence tesztelésére használták, hogy eléggé forró-e a már a benti helyzet és készülhetnek-e az igazi sütésre.

Kezdhetném úgy is, hogy azok a hûséges olaszok. Rögtön meg is értitek, hogy miért. Az elsõ mai értelemben vett pizza Raffaele Espositónak  köszönhetõ. 1780-ban alapított ma még mindig mûködõ nápolyi székhelyû Pizzeria Brandi sütödéjében dolgozott. I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából készítette és nevezte el a mai  margharita pizzát. Nemzeti színekben pompázott a tészta: zöld bazsalikommal, fehér mozzarellával és piros paradicsommal díszítette.

1830-ig az utcai árusok kínálták a pizzát  és majd végre megnyílt a szintén a ma is mûködõ nápolyi Antica Pizzeria.  Bízom benne, hogy végre az égiek ránk tekintenek és egy olaszországi körút során meglátogathatjuk ezt a helyet is.

Elterjedése a  19. századra tehetõ, amikor az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára. Milyen közel voltak hozzánk és milyen sokára ért ide ez a finomság!

TÉSZTA
Most nézzük a receptet, ahogyan én készítem: ...

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2011/11/pizz...

sponsored links

Keres?s