Pizza vékony tésztával
sponsored links
Kétféle pizzát készítek elõszeretettel. Az egyik egy vastagabb változat melynek a szélébe sajtot tekerek, a másik a hagyományos vékony tésztás. Most a vékonyabbik receptet készíthetitek el velem!
ÉRDEKES PIZZA TÖRI:
Azért kevesen nézünk utána a pizza hátterének. Gondoltátok volna, hogy ilyen korán már beszéltek róla? Idõszámításunk elõtt a 3. században Marcus Porcius Cato már említ egy lapos kelt tésztát, melyet kövön sütnek. "Pár évszázaddal" késõbb 997-ben használták elõször a pizza szót, amely egyszerûen lepényt jelentett. A pékek a kemence tesztelésére használták, hogy eléggé forró-e a már a benti helyzet és készülhetnek-e az igazi sütésre.
Kezdhetném úgy is, hogy azok a hûséges olaszok. Rögtön meg is értitek, hogy miért. Az elsõ mai értelemben vett pizza Raffaele Espositónak köszönhetõ. 1780-ban alapított ma még mindig mûködõ nápolyi székhelyû Pizzeria Brandi sütödéjében dolgozott. I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából készítette és nevezte el a mai margharita pizzát. Nemzeti színekben pompázott a tészta: zöld bazsalikommal, fehér mozzarellával és piros paradicsommal díszítette.
1830-ig az utcai árusok kínálták a pizzát és majd végre megnyílt a szintén a ma is mûködõ nápolyi Antica Pizzeria. Bízom benne, hogy végre az égiek ránk tekintenek és egy olaszországi körút során meglátogathatjuk ezt a helyet is.
Elterjedése a 19. századra tehetõ, amikor az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára. Milyen közel voltak hozzánk és milyen sokára ért ide ez a finomság!
TÉSZTA
Most nézzük a receptet, ahogyan én készítem: ...