Pizza ? ?Végigfõzni a Meatless-t?
sponsored links
Kicsit féltem, hogy részben teljes kiõrlésû lisztbõl készül a tészta, biztos az íz helyett a roppant-egészséges-vonal dominál majd, de nem.
Mindig egy megoldandó probléma, hogy vasárnap délben, jóga után farkaséhesen és fáradtan mit ebédeljünk. Ez a recept nagyon jó választás volt, a tésztát elõzõ nap bedagasztottam, és a hûtõbe raktam éjszakára, reggel indulás elõtt kiraktam a pultra, így pont megfelelõ állagú lett mire hazaértünk. A szószt is megfõztem este, így csak az összeállítás és a sütés maradt. Azzal pedig éhesen is megbirkózom. Sokkal többel azért nem.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 2/3 csésze teljes kiõrlésû tönkölyliszt
- 1 csésze búzaliszt
- 2/3 csésze langyos víz
- 2 g porélesztõ
- 1 kávéskanál só
- 1 evõkanál olívaolaj + egy kevés a tál kikenéséhez
a paradicsomszószhoz:
- 1 evõkanál olívaolaj
- 1 hámozott egész paradicsomkonzerv (40 dkg), a paradicsom kicsit összevágva (vagy kézzel széttépkedve)
- só, bors
- 1 teáskanál oregánó
a tetejére:
- mozzarella
- friss bazsalikom
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztok (még egy kis vízre vagy lisztre szükség lehet), és kiolajozott tálban, lefedve a kétszeresére kelesztem ? vagy a meleg szobában kb. 1 óra alatt, vagy a hûtõben 12-18 óra alatt. Hûtõben kelesztés esetén, érdemes minimum fél órával a sütés elõtt kivenni.
A paradicsomszószhoz egy lábasban összekeverem az összes hozzávalót. Felforralom, és 30-40 percig fõzöm. Kicsit be kell sûrûsödnie. Közben idõnként megkeverem, és a paradicsomdarabokat kanállal szétnyomkodom. Hûlni hagyom, majd leszûröm.
A sütõt elõmelegítem ? olyan melegre, amit csak tud ? nálam ez 250 fok, vannak 275 és 300 fokos maximumú sütõk is, az még jobb, de figyelni kell a sütésnél, mert pár perc alatt megsül. Alsó-felsõ sütést, vagy légkeverést választok, és egy tepsit is bent hagyok, legyen forrósodjon fel az is mert a forró tepsibe fogom átemelni az összeállított pizzát.
A kész pizzatésztát két részre osztom, és a tészta felébõl lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok (vagy kézzel kihúzkodom). Megkenem a paradicsomszósz felével, és mozzarellát pakolok a tetejére. Kiszedem a forró tepsit, átemelem bele a pizzát, és pár perc alatt megsütöm. A másik felével hasonlóan járok el. Bazsalikommal megszórva tálalom.
2 vékonytésztájú, kb. 30 cm-es pizza lesz belõle, 2-3 fõs adag.