Pizza rustica
sponsored links
A pizza rustica jellegzetes olasz, házias étel, amely - ellentétben a hagyományos pizzával - vajas tésztából készül, és ricottás töltelék gazdagítja. Langyosan, hidegen is kínálható, adhatunk mellé salátát is.
A recept a Kifõztük 2013. évi szeptemberi számában is megjelent.
Hozzávalók 22 cm átmérõjû formához
a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 kávéskanál sütõpor
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás sárgája
60 ml tejszín
a töltelékhez:
50 dkg ricotta sajt
10 dkg mozzarella sajt tépkedve
5 dkg tetszés szerinti reszelt sajt
10 dkg prosciutto sonka vagy más sonka tépkedve
2 tojás
1 kis csokor petrezselyemzöld
só
frissen õrölt bors
a tészta kenéséhez:
felvert tojás
A liszthez keverjük a sütõport, a sót, a cukrot és elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és összegyúrjuk vele a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 15-20 percre hûtõbe tesszük. A töltelékhez a ricottát elkeverjük a tojásokkal, a reszelt sajttal, a mozzarellával, a sonkával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tészta háromnegyed részét két fólia lap között akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessük vele a formát úgy, hogy kb. 3-4 cm-es pereme legyen. Ráöntjük a sajtos tölteléket és elsimítjuk a tetejét. Kinyújtjuk a maradék tésztát és befedjük vele a tölteléket. A túlnyúló tésztaszéleket a pizza tetejére hajtjuk és átkenjük felvert tojással. 200 fokra melegített sütõben 20 percig sütjük, majd 180 fokon fojtatjuk a sütést további 20-25 percig, amíg el nem készül a pizza rustica. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Salátával kínáljuk.