Pizza
sponsored links
Frissen hazatérve Olaszországból az ember nehezen engedi el a kinti emlékeket, ezért a kinti ízek felidézésével próbáljuk enyhíteni az átállás okozta sokkot. Lehet, hogy most kattan a csuklómon a bilincs és tepernek le a TEKesek, de az a helyzet, hogy ruháim épségének kockáztatása árán, a járványügyi elõírásokról már nem is beszélve khm. hoztam egy kis - értsd 2,5-3 kg olasz paradicsomot, szalámit, és valami elképesztõen finom sonkát, na jó lehet, hogy átkommandóztunk némi füstölt scamorzát is...Jelzem, hogy az aggodalmam fõleg a ruháim épségére irányultak, mivel a buffala di mozzarella még az olasz reptéren elvérzett. Kisebb tócsát eresztve a bõröndömbe távozott az élõk sorából csúnya bûnjelet hagyva maga után, ezért érthetõ, hogy nem kockáztathattunk meg kellett szabadulnunk tõle, de az esetbõl tanulva a 3 órás piacozás és kis üzletes ámokfutásunk eredményét biztonságban leszállítottuk. Ennek, na meg a privát pizzamesteremnek köszönhetõen készült el ez a pizza is.
Amikor egy recept úgy kezdõdik, hogy végy egy jegyet Bariba, az már nem lehet rossz...
Tészta ( 2 hatalmas lesz belõle):
30 dkg liszt
1,5 dl víz
3 mk só
1 dkg élesztõ
0,5 dl tej
2 ek olívaolaj
Paradicsomszósz:
0,5 kg paradicsom lehámozva apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma felaprítva
2 ek olívaolaj
1 marék bazsalikom felaprítva
só, frissen õrölt bors ízlés szerint
Feltét:
5 dkg pepperoni szalámi vékonyan felszeletelve
5 dkg pármai sonka vékonyan felszeletelve
20 dkg bivaly mozzarella vékonyan felszeletelve
10 dkg füstölt scamorza vékonyan felszeletelve
6-8 pepperoni paprika
bazsalikom levélkék
pár szem olajbogyó
1 paradicsom felkarikázva
Az élesztõt langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Cipót formázunk belõle, amit fél órára félreteszünk lefedve meleg helyre keleszteni. Egy serpenyõben olivát forrósítunk, illatosra pirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot. Sózzuk borsozzuk, majd a légvégén friss aprított bazsalikommal ízesítjük. Ha kihûlt botmixerrel pürésítjük. A sütõt 200 fokra légkeveréses üzemmódon elõmelegítjük. A pizzatésztát átgyúrjuk elfelezzük és kört nyújtunk belõle. Megkenjük a paradicsomszósszal és elhelyezzük rajta a szalámit, sonkát valamint sajtszeletekkel befedjük. Mi pár pepperoni paprikát is tettünk rá. A sütõbe téve kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. A sütõbõl kivéve paradicsomkarikával bazsalikommal és olajbogyóval díszítjük.