Pizza egészségesen
sponsored links
Egyre több helyen lehet már találni pizza tészta alapreceptet, ahol a liszt helyett karfiolt, vagy valami más zöldséget használnak csökkentve a kalória-; de megtartva az élvezeti értéket. Én a jelenlegi nagy kedvenc 160 grammos szénhidrát diétakönyvbõl hoztam egy minimálisan átdolgozott receptet. Valószínûleg Olaszországban ebbõl inkvizíció/rögtön ítélõ bíróság szuperkombó lenne, de a recept hazai közönségen már tesztelve, és az empíria azt mutatja, hogy tökéletes eredmény születik ha a lisztet jelen esetben aprított kelkáposztára cseréljük.
Tésztagyúrás helyett:
20 dkg kelkáposzta késes aprítóban finomra vágva
8 dkg teljes kiõrlésû kenyérmorzsa (dm-ben kapható)
2 tojás
10 dkg reszelt parmezán
3 dl sûrített paradicsom
10 dkg mozzarella felszeletelve
10 dkg kolbász felkarikázva
4 szelet feketeerdõ sonka
1 nagy marék rukkola megmosva, szárítva
1 nagy gerezd finomra zúzott fokhagyma
2 tk oregánó
só, frissen õrölt bors
A sütõt 250 fokra elõmelegítjük. Keverjük össze a tészta alaphoz a darált kelkáposztát, kenyérmorzsát, parmezánt, tojást, 1 tk oregánót míg homogén masszát nem kapunk.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral. A "tésztát" osszuk 4 cipóba, és lapogassuk el tenyérrel, nagyjából 1 cm magas koronggá. 12-15 perc alatt elõsütjük a sütõben.
A sûrített paradicsomot keverjük el a fokhagymával, oregánóval, frissen õrölt borssal, pici sóval.
Az elõsütött lapokat kenjük meg a paradicsomszósszal, és tegyük rá a feltétet. én kettõ kolbászosat és kettõ sonkásat készítettem. Tegyük vissza a sütõbe 5-8 percre míg a sajt hólyagosra olvad. A rukkolát a legvégén tegyük rá a sonkás pizzára frissen.