Pitét, levest, s mi jó falat, szem-szájnak ingere

2011-10-27

sponsored links

Pedig minden évben masszívan rágyúrt a család, de ha valamit zsigerbõl utáltam gyerekként, az a sütõben sült sütõtök/vajtök/sonkatök volt.

Pedig kint hideg, borongós és sötét õszi délután, este, szél, esõ, belül barátságos meleg, a sütõben mosolygós tökszeletekkel. Ennél kevés giccsesebb képet nem is tudok elképzelni. Talán a bébiételek megtépázta tudatalatti miatt kerültük el eddig, de az sem véletlen, hogy megkomolyodva, nyitottabb szemlélettel pont hogy ellenkezõleg viszonyulunk a régen megvetett ételek felé.

Azért vakarjuk Zsenivel a fejünket, ahogy nézzük a konyhaasztalon fetrengõ tököket, a nagyszülõk ajándékát, így együtt már elég sok. Akkor most mégis mit és hogyan?

A vitaminokban rendkívül gazdag, elõfordulásában sokszínû tökök Amerikából származnak, víz- és tápanyaggyûjtõ képességüknek hála igazi szupernövény. A népszerûsége ellenére sokan keverik kinézetben, elnevezésben a sütõ/vaj/sonkatököt, pedig a cucurbita maxima és a cucurbita moschata két különbözõ faj.

A legegyszerûbb sütõtökös vacsora, ha felszeleteljük, betesszük a sütõbe, aztán magában, mézzel, dióval, esetleg körtével ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/10/27/pitet_...

sponsored links

Keres?s