Pityókás kenyér
sponsored links
Magyarországi olvasóim ha kicsikét is tisztában vannak az erdélyi "szakszavakkal", akkor tudják ám, hogy a címben szereplõ kenyér nem alkoholos állapotú, hanem csak krumpli van a hozzávalók közt.
Történt a mai nap, hogy Középsõ csajszim keresztapujához voltunk hivatalosak. Vendégségünk célja lényegében a lakókocsink feltérképezése, mert a haver erõsen egy ilyen befektetésben gondolkodik. A mi lakókocsink pedig az õ kertjében horgonyzott le idei kiruccanása után (hosszú mese a miért, maradjunk annyiban, hogy hozzánk nem tudjuk felhozni). Oldalborda pedig símán lezsírozta, hogy márpedig grillezzünk, mi visszük a húst. Rábólintás a kérésre érkezett is, csak megtoldva ama kéréssel, hogy kenyeret is vegyünk a hús mellé, hisz náluk a faluban vasárnap délután nem találni. Ránéztem az órára, s megállapítást nyert részemrõl, hogy belefér egy kenyérsütés. Hisz vasárnap délután Brassóban is igencsak "mû" kenyerek kaphatók. Tele csupa finom magánhangzóval. Azaz hemzsegnek az E-ktõl. Persze nem árultuk el, hogy honnan a kenyér. Megérkeztünk, a parázs már készen is volt, hiába no, éhes volt a haver. Felesége ma reggel elutazott, s déltõl minket várt. Hát kicsit (avagy többet?) késtünk. De miután belakmározott, megbékélt eme negatívummal.
Kenyeret mikor a kezébe adtuk, csak nézett. Felszeletelte, megkóstolta, s rögtön jött az érdeklõdés: hol vettük, mert ezentúl õk is ilyen kenyeret kellene vegyenek. Hát....pékséget még nem nyitok, uhhó boltban nem kapható. De hatalmas bók volt a kenyeremnek, de fõleg nekem. Igaz is, hogy semmi öregtészta, semmi kovász nélkül egy nagyon finom kenyérke lett belõle. Miképp az is igaz, hogy bloggerségem, meg blog olvasói mivoltom elõtt (már van vagy 9-10 éve) ugyanezt a kenyeret sütöttem, igaz akkor elejétõl végéig kenyérsütõgépben. Most persze csak a dagasztást bíztam a gépre.
Hozzávalók: ...