Pitypangszirup, pitypangméz
sponsored links
Barna nádcukorral készült pitypangméz |
Maria Treben természetgyógyász könyvét még 1990-ben vettem meg és ott találkoztam elõször a pitypangsziruppal, más néven pitypangmézzel. Akkor mindjárt ki is próbáltam és mivel bevált, csaknem minden évben csinálok egyszer-kétszer.
Receptje:
Két összemarék pitypangvirágot tegyünk egy liter hideg vízbe és lassan fõzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a fazekat a tûzrõl és állni hagyjuk másnapig. Másnap szitán lecsepegtetjük, még kézzel is jól kinyomkodjuk A léhez 1 kiló cukrot adunk, meg fél citrom levét és fedõ nélkül tesszük a tûzre, inkább csak pároljuk lassan a fõzetet, nem forraljuk, hogy a vitaminjai megmaradjanak. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihûlni, úgy ellenõrizzük az állagát. Nem szabad túl sûrûnek lennie, mert akkor idõvel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Elõször melegen még ...