pitypang zselé

2012-04-19

sponsored links

Ibolyával szerettem volna ezt kipróbálni legelõször, de hiába jártuk be a Bükkben a lelõhelyet, aztán az alföldön a másikat, sehol nem találtam elegendõ mennyiséget. Úgyhogy lemondtam idén róla, de jövõre elõre térképezem a terepet.

Most viszont még pont itt a szezonja a gyermekláncfûnek, úgyhogy elmentünk rétre virágot szedni. Jó program, fõleg gyerekekkel.

Egy kis fun-fact: az angol neve a pitypangnak "dandelion" ami a francia "dent-de-lion", azaz oroszlánfog szavakból alakult ki, amivel az erõsen cakkos leveleit illették.

A neten elég sokféle recept van, de a magyarországiak jellemzõen inkább pitypang-mézet készítenek, sok cukorral, zselésítés nélkül, míg a tengerentúlon zselésítõ, sok cukros verzió dívik. Kreáltam egy harmadikat: zselésítõs, kevés cukros.

A dolog a virágbeszerzéssel kezdõdik. Egy kisebb zacskónyinál nem kell több, úgysem lehet feldolgozni sokat egyszerre. A virágszedésnél érdemes ügyelni rá hogy tiszta helyrõl szedjük, és a minél nagyobb fejeket (annál nagyobb a fej, minél vastagabb a szára), hogy haladósabb legyen a munka. Ha lehet, minél kevesebb idõ telljen el a virágszedés és ...


Folytats a blogon ... befozok.freeblog.hu/archives/2012/04/...

sponsored links

Keres?s