PITE CSIRKEMÁJJAL
sponsored links
Uzsonna idõ... A legjobb erre, egy frissen kisült csirkemájas pite. Egy pohár tejjel a legjobb falat. Nekem nagy kedvencem a csirkemáj, szinte minden formában szeretem. Levesbe galuskának, ropogósan a panír alatt, pástétomként kenyéren végezve, vagy éppen szalonnába tekerve a grill rácson... Szóval jöhet bármikor. Most vajas, pitetésztában végezte kakukkfûvel és újhagymával...
Hozzávalók 18-20 darab kisebb pitéhez: 1 1/2 csésze liszt, 12,5 dkg hideg vaj / nem margarin! /, 1 mokkáskanál só, 1/4 csésze jéghideg víz. Töltelék: 20 dkg friss csirkemáj, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tükörtojás, 1 szál dundi újhagyma, ízlés szerint, kakukkfû, mustár, só, õrölt fekete bors. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evõkanál szezámmag.
A lisztet és a hideg vajkockákat késes aprítóba tesszük és addig keverjük vele, míg "vizes homok" állagú nem lesz.
Utána hozzáadjuk a sót és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk tésztává.
Fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhûtõbe dermedni. Mire elkészítjük a tölteléket, a tészta is kellõképpen ki fagy majd.
A töltelékhez a szalonnát felkockázzuk a hagymát pedig szálasra megvágjuk. Egy serpenyõben összesütjük a szalonnát a hagymával, majd mikor már megpirult kissé, akkor hozzáadjuk a májat is. Fûszerezzük borssal és kakukkfûvel, majd tovább sütjük. Akkor sült meg a máj, ha a kést beleszúrva, már nem folyik ki belõle véres lé. Ha megsült a máj, akkor késes aprítóba tesszük a sült tojással és a megvágott újhagymával együtt és krémet keverünk belõle. A kész májpástétomot ízesítjük sóval, borssal és mustárral.
A lehûlt tésztát kivesszük a fagyasztóból és lisztezett lapon vékony lapot nyújtunk belõle. Pite szaggató formával kiszaggatjuk a köröket, majd a tészta korongokat megtöltjük a májas pástétommal.
A kész pitéket egy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával, majd mindegyikre szórunk egy kevés szezámmagot. Elõmelegített sütõben, 200 C-on pirosra, ropogósra sütjük a pitéket. Forrón tálaljuk.