Pisztrángfilé
sponsored links
A pisztráng azon kevés halak egyike, amiket szerencsére általában tényleg frissen megvehetünk itthon is. Többfajta fûszer és köret is passzol hozzá, szóval bátran lehet vele kísérletezni. Egyben sütni pofonegyszerû, leszedjük a pikkelyeit, fûszerezzük, aztán mehet a sütõbe vagy a grillre. A filé már egy kicsit más mûfaj, de inkább csak azért, mert én itthon még nem nagyon találkoztam vele, szóval nagy eséllyel nekünk kell majd kicsontozni a halunkat.
Ha viszont összejön, nem kell a szálkák miatt aggódunk, pár perc alatt elkészül, és még jól is mutat a tányéron. A mûveletet innen vettem:gearpatrol.com. Ha sikerült a filézés, enyhén sózzuk be és hagyjuk hûtõben pihenni legalább fél órát, ez egyrészt jót tesz majd a hús állagának, másrészt meg könnyebben ki tudjuk szedni a szálkákat (legalábbis én ezt tapasztaltam).
Fejenként két szelet pisztráng filé,
Tengeri só,
Frissen õrölt fehérbors,
Fejenként 4 zöld spárga,
Fejenként két közepes krumpli,
Tengeri só,
Frissen õrölt fekete bors,
Két rozmaringág, nagyobb darabokra vágva,
3-4 gerezd fokhagyma, megtörve,
Vaj,
Olívaolaj,
Házi majonéz,
Kapor,
Snidling
A pisztrángfiléket töröljük szárazra, szórjuk meg egy-egy csipet sóval, tegyük hûtõbe egy órára. Egy óra elteltével vegyük ki, töröljük ismét át, majd fogóval vagy halszálka csipesszel húzgáljuk ki a benne maradt szálkákat. Végül vágjuk félbe (hagyhatjuk egyben is, ahogy szeretjük), szórjuk meg csipetnyi fehér borssal.
Egy serpenyõt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük rá a halfiléket bõrös oldalukkal lefelé. Közepes lángon süssük kb. két percig, ha aranybarnára sült fordítsuk meg még kb. fél percre, adjunk hozzá kevés vajat, majd szedjük egybõl a tányérokra (kanalazzuk rá a felolvadt vajat).
A spárgát törjük ketté, a töve felöli részt dobjuk ki. Egy kisebb serpenyõben olvasszunk fel kb egy evõkanálnyi vajat, tegyük bele a spárgát, fedjük le, kis lángon pároljuk 7-8 percig. Ha megpuhult, adjunk hozzá még egy kevés vajat, sózzuk, borsozzuk.
Az újkrumplit mossuk meg, vágjuk cikkekre, lobogó sós vízben blansírozzuk 2-3 percig. Szûrjük le, majd tegyük egy olívaolajjal kikent tepsire pár gerezd fokhagymával, rozmaring ággal. Tegyük 250 fokra elõmelegített sütõbe, süssük kb, 10 percig, vagy ameddig ropogósra, aranybarnára nem sül.
A sindlinget, kaprot aprítsuk fel, keverjük a majonézhez.
Az egész lényege az idõzítés, a spárgát a hal sütése elõtt 10 perccel kezdjük el, a krumplit megfõzhetjük elõre is, sütõbe meg kb. a spárgával egy idõben tegyük be.