PISZT?CI?S BABKA
sponsored links
piszt?ci?s babka |
Igen, megint egy babka. Nem tehetek r?la, im?djuk. N?lam teljesen kiszor?totta a sima kal?csot a reperto?rb?l, ha kal?cs akkor az babka. T?ltel?kek vari?ci?inak csak a k?pzelet?nk szab hat?rt.
?gy l?tszik, hogy amikor l?balok kifel? az aktu?lis Covid fert?z?semb?l, akkor mindig babk?t kell s?tn?m- ez kell a lelkemnek, f?leg ?gy a 4. megbeteged?sem ut?n.
Ez alkalommal piszt?ci?s t?ltel?ket kapott a dr?gas?gom.
Liofiliz?lt m?ln?val szerettem volna feldobni a piszt?ciakr?met, de sajnos nem kaptam, csak a savanyk?s t?zeg?fony?t, de nem b?ntam meg, mert az ?des piszt?ciakr?met j?l kieg?sz?tette a savanyk?s ?fonya egy kis s?s piszt?cia k?s?ret?ben.
Hozz?val?k
t?szta
55 dkg liszt
3 dkg friss ?leszt?
12 dkg cukor
2 db. eg?sz toj?s
2 db. toj?ss?rg?ja
1,5 dl. v?z
1 csipet s?
15 dkg vaj
t?ltel?k
40 dkg piszt?ciakr?m
1 mar?k liofiliz?lt t?zeg?fonya
1 mar?k durv?ra v?gott s?s piszt?cia
szirup
1,5 dl. v?z
10 dkg cukor
3 ek. m?z
Elk?sz?t?s
Futtasd fel az ?leszt?t egy kev?s langyos, cukros v?zben.
Tedd a t?szta hozz?val?it egy kever?t?lba, add hozz? a felfuttatott ?leszt?t is ?s alaposan dagaszd ki, lehet?leg g?ppel, mert el?gg? ragacsos a t?szta.
Kiolajozott t?lban, lef?li?zva told a h?t?be pihenni 12 ?r?t az alaposan megdolgozott t?szt?t.
M?snap ny?jtsd egy hatalmas t?glaalapp?, vagy 2 kisebbre - ha koszor? lesz bel?le akkor 1 nagyra lesz sz?ks?ged, ha hagyom?nyos r?dra form?zod, akkor 2 babk?d lesz ebb?l a mennyis?gb?l.
Kend le a t?szt?t piszt?ciakr?mmel. (n?lam 40 dkg ment bele, de sim?n elb?rna t?bbet is)
Hintsd meg a liofiliz?lt gy?m?lccsel ?s a durv?ra v?gott s?s piszt?ci?val, majd tekerd fel, mint a bejglit. Megint tedd hidegre, hogy megdermedjen a t?ltel?k, ami nagyon hasznos lesz majd a felv?g?sn?l, nem fog szanasz?t folyni a piszt?ciakr?m.
20-30 perc pihen?s ut?n, hossz?ban v?gd kett? a t?szt?t, forgasd kifel? a v?gott oldalakat ?s sodord ?ssze. Form?zd koszor?nak.
K?sz?ts el? egy 24 centis tortaform?t, vajazd ki, a k?zep?be tegy?l egy aluf?li?ba csomagolt poharat ?s igaz?tsd el benne a t?sztakoszor?t.
Sz?rd meg a tetej?t piszt?ci?val ?s told a hideg s?t?be. ?ll?tsd be a s?t?st 180 fok, l?gkever?sre ?s 40 perc alatt k?szre s?l.
K?sz?tsd el k?zben a szirupot, a hozz?val?kat forrald ?ssze, ennyi.
S?t?b?l kiv?ve a babk?t azonnal locsold meg a sziruppal ?s hagyd, hogy leh?lj?n ?s felsz?vja az ?sszes szirupot.
Hidegen m?r sz?pen szeletelhet?.
Csak, mert szeretem...kreat?v gasztroblog
A Facebookon ?s Instagrammon is