Piskótatekercs tejfölös földieperkrémmel
sponsored links
G. írta, a eperlekvárnál, idézem:
" a fiaim is a földi eper tövek mellé szeretnek csücsülni és csipegetni frissen az érett gyümölcsöt".
Hát igen. Bevallom, nekem szedés közben esik a legjobban az eper :)
és úgy ahogy megadatott. Ha homokos letörlöm és megeszem.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem készítek belõle finomságokat.
Készítek, eszem abból is, de az már másról szól.
A napokban kedves "B" barátom emlékeztetett Hamvas Béla csodás írására.
Aki még nem olvasta, itt találja.
Valóban, az eper tejföllel csodás élmény.
Így a tejfölt választottam az eper mellé, a piskótatekercs krémjéhez.
A tejfölt lecsöpögtettem, a savóját felfogtam, remek turmix lett belõle: természetesen epres :)
Ezzel a sûrû tejfölkrémmel kevertem habosra a szétnyomkodott epret.
Igaz, hogy ne legyen annyira tömény, tejszínhabbal lazítottam.Piskótatekercs tejfölös eperkrémmel
Hozzávalók
piskóta
4 db tojás
120 g cukor
120 g finomliszt
vagy
4 db tojás
120 g cukor
40 g kókuszreszelék
80 g finomliszt
krém
500 g eper
250 g tejfölkrém
250 ml habtejszín
50 g cukor
díszítés
friss földieper
(A piskóta hozzávalóinál kétféle lista szerepel.
Így is, úgyis szoktam sütni, finom, könnyû.
Tehát, készítsük a vágyunk szerint.)
(A piskóta hozzávalóinál kétféle lista szerepel.
Így is, úgyis szoktam sütni, finom, könnyû.
Tehát, készítsük a vágyunk szerint.)
- Bekapcsoltam a sütõt 175 fokra (légkeverés) és elõkészítettem egy tepsit,
amire sütõpapírt borítottam.
- Felütöttem a tiszta tojásokat, hozzáadtam a 120 g cukrot és fehéredésig kevertem.
(Minél jobban kidolgozzuk, annál lazább lesz a piskótánk.)
- Fakanállal hozzáforgattam a kókuszreszeléket és a lisztet.
- A tepsi nagyságában szétsimítottam a piskótatésztát.
- A forró elõmelegített sütõben 10 perc körül sült meg.
(Minden sütõ más, legyünk résen, nem kell neki nagy idõ.)
- A sütõbõl kivéve, azon nyomban forrón (kesztyûs kézzel!) a sütõpapírral együtt
feltekertem a piskótát, majd ki, majd újra fel, szorosan.
- Papírostól, a tekercset még egy vászonkendõbe csavartam és így hagytam kihûlni.
(A papírba és vászonba tekert forró piskóta, a gõztõl, magától elvált a papírtól.)
- A tejfölt elõzõleg lecsöpögtettem.
(Kell neki egy éjszaka, hogy jól kicsöpögjön a savó.
Többrétegû gézbe "gézbõl varrt zacskóba" szoktam, vagy vékonyabb vászon konyharuhát javaslok.
A tejfölös dobozt lemosom, megtörlöm, majd beleborítom a zacskóba.
Az alját egy éles késsel átszúrom -óvatosan- így egészben kicsúszik a tejföl.
Nem kell összekeverni, csak felkötöm és hagyom, hogy kicsöpögjön.)
- A megmosott, lecsorgatott eperre szórtam a porcukrot, majd villával összenyomkodtam.
A tejfölt az eper levével kikevertem, majd hozzákevertem a többi összenyomkodott epret.
A hideg habtejszínt, kemény habbá vertem, majd óvatosan az epres tejfölhöz forgattam.
- A szétterített piskótára kentem egy kevéske kivételével az egészet.
A piskótát feltekertem, majd a maradék kevéske krémmel a piskótát kívülrõl is bekentem.
Friss eperrel tálaltam.
Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....
Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....