Piskótatekercs recept

2014-07-10

sponsored links

Piskótatekercs

PiskótatekercsKezdõ háziasszonyok ékessége.
És hogy miért sorolom a péksütemények közé? Mert fogyasztható kézbe véve.
Nálam minden olyan sütemény, ami elemelhetõ a tányérról, péksütemény. Ráadásul jól viseli a tárolást, friss marad a nap végéig, de még másnap sem porzik.

Egyszerûsége és szépsége vetekszik egymással.
Két dologra érzékeny csak: a szépség és a megfelelõ állag kulcsa a tojás minõsége, frissessége, illetve a lekvár milyensége. Ne kezdjünk piskótatekercs készítésébe lötyögõ, ipari tojással. És ha lehet, süssünk házi barack lekvárral. Ha e két alapfeltételnek meg tudunk felelni, garantált a siker.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók 1 rúd piskótatekercshez

  • 6 db. egész tojás
  • 15 dkg BL55 liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál sütõpor
  • porcukor a szóráshoz
  • baracklekvár ízlés szerint

Praktikák

Kivajazott, liszttel vékonyan meghintett sütõlapon süssünk.

Egyenletesen, ceruza vastagságú rétegben kell elsimítani a nyers masszát, hogy sütés után is sima maradjon a felszíne. Hideg késsel dolgozzunk!

Sütõ típusától függ a sütési idõ, de max. 5 percig legyen bent. Ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg a teteje. Ha túlsül, kiszárad, tekerésnél kireped.

Tiszta konyharuhát használjunk a feltekeréshez.

Igyekezzünk úgy feltekerni a piskótát, hogy a tálcán a tészta vége lefelé nézzen, sõt, ha lehet, azon támaszkodjon a tekercs (lásd fotó).

Elkészítés

  1. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel kemény habbá.
  2. Fakanállal a habba forgatjuk a sárgájákat, a lisztet, a cukrot és a sütõport.
  3. A kész masszát beletöltjük a sütõlapba és elsimítjuk.
  4. Közben elõmelegítjük a sütõt 200 ?-ra.
  5. 5 perc alatt készre sütjük.
  6. Még forrón a konyharuhára borítjuk, és a textíliával együtt feltekerjük.
  7. Megvárjuk, hogy kihûljön. Letekerjük a lapot, eltávolítjuk a konyharuhát, és megkenjük lekvárral a piskóta belsõ felszínét.
  8. Újra feltekerjük. Pihentetjük 1 órát, hogy a lekvárból felvegye a nedvességet a tészta. Ezt követõen már megszelhetjük, és gátlástalanul felfalhatjuk.

A Facebookon is fent vagyok, sõt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/piskotatekercs-rec...

sponsored links

Keres?s