Piskótatekercs recept
sponsored links
Kezdõ háziasszonyok ékessége.
És hogy miért sorolom a péksütemények közé? Mert fogyasztható kézbe véve.
Nálam minden olyan sütemény, ami elemelhetõ a tányérról, péksütemény. Ráadásul jól viseli a tárolást, friss marad a nap végéig, de még másnap sem porzik.
Egyszerûsége és szépsége vetekszik egymással.
Két dologra érzékeny csak: a szépség és a megfelelõ állag kulcsa a tojás minõsége, frissessége, illetve a lekvár milyensége. Ne kezdjünk piskótatekercs készítésébe lötyögõ, ipari tojással. És ha lehet, süssünk házi barack lekvárral. Ha e két alapfeltételnek meg tudunk felelni, garantált a siker.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók 1 rúd piskótatekercshez
- 6 db. egész tojás
- 15 dkg BL55 liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütõpor
- porcukor a szóráshoz
- baracklekvár ízlés szerint
Praktikák
Kivajazott, liszttel vékonyan meghintett sütõlapon süssünk.
Egyenletesen, ceruza vastagságú rétegben kell elsimítani a nyers masszát, hogy sütés után is sima maradjon a felszíne. Hideg késsel dolgozzunk!
Sütõ típusától függ a sütési idõ, de max. 5 percig legyen bent. Ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg a teteje. Ha túlsül, kiszárad, tekerésnél kireped.
Tiszta konyharuhát használjunk a feltekeréshez.
Igyekezzünk úgy feltekerni a piskótát, hogy a tálcán a tészta vége lefelé nézzen, sõt, ha lehet, azon támaszkodjon a tekercs (lásd fotó).
Elkészítés
- Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel kemény habbá.
- Fakanállal a habba forgatjuk a sárgájákat, a lisztet, a cukrot és a sütõport.
- A kész masszát beletöltjük a sütõlapba és elsimítjuk.
- Közben elõmelegítjük a sütõt 200 ?-ra.
- 5 perc alatt készre sütjük.
- Még forrón a konyharuhára borítjuk, és a textíliával együtt feltekerjük.
- Megvárjuk, hogy kihûljön. Letekerjük a lapot, eltávolítjuk a konyharuhát, és megkenjük lekvárral a piskóta belsõ felszínét.
- Újra feltekerjük. Pihentetjük 1 órát, hogy a lekvárból felvegye a nedvességet a tészta. Ezt követõen már megszelhetjük, és gátlástalanul felfalhatjuk.
A Facebookon is fent vagyok, sõt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.