Piskótatekercs lekváros-habos krémmel.
sponsored links
A lekváros piskótatekercs nálunk, de gondolom másnál is örök kedvenc. Emlékszem régebben szinte nem múlt el úgy hét, hogy ne sütöttem volna. A piskóta tészta most is ugyanaz, viszont a lekvár helyett, egy finom krémmel töltöttem meg, melybe szintén került pár kanál lekvár is. Így a legegyszerûbb krémes sütemények csoportjába tartozik ez a piskótatekercs, melyet a közelgõ karácsonyi ünnepekre is megsüthetünk. A krémbe ízlés szerint keverhetünk sárgabarack, szilva, eper..... vagy mint én tettem cseresznyelekvárt.
Piskótatekercs hozzávalói:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2 ek forró víz
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverõtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
Egy nagyobb sütõpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütõbõl kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütõpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütõpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihûlni. (én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihûlni)
Lekváros-habos krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2-3 ek lekvár (nálam cseresznye lekvár)
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a mascarponét, a lekvárt, majd keverjük jó habosra. (a lekvár ízlés szerint lehet sárgabarack, szilva, eper.... én pl cseresznyelekvárt adtam hozzá)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az elõzõleg simára kevert krémhez. (apránként keverjük hozzá a habot, nehogy túl lágy legyen majd a krém, ezért lehet nem kell mind)
A teljesen kihûlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel.
A maradék krémmel vonjuk be tekercset, majd ízlés szerint szórjuk meg tortadarával, esetleg reszeljünk rá csokoládét.
Ezután tegyük be pár órára a hûtõbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellõen összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a süteményt a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.