Piskótaomlett kajszilekváros túrókrémmel
sponsored links
Korábban már csináltam piskótaomlettet, és most eszembe jutott, hogy újra megsüthetném ezt a jópofa sütit. Valóban látványos ? és még csak nem is bonyolult ? édességrõl van szó, el lehet vele kápráztatni a vendégeinket, hiszen ilyen formában ritkán készít az ember édességet. Most kakaóport is csempésztem a tésztába, és sima tejszínhab helyett valamilyen finom krémmel terveztem megtölteni. Volt még egy doboz mascarponém, abból lett volna a töltelék, de azt bolond mód hõkiegyenlítés nélkül kevertem a vajkrémhez, ami ettõl ikrás lett, sõt a lekvár hatására késõbb le is vizesedett. Gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ekkor meg is fogalmazódott bennem, hogy újabban ahhoz képest elég sûrûn elrontódik valami a konyhában, és csak a kuka lakik jól a beledobott ételtõl, hogy amúgy nem jellemzõ rám a bénázás. Nem szomorkodtam sokáig, de mascarponém már nem lévén, túrót vettem elõ, és abból készült el a 2. adag krém. Utóbb még örültem is neki, hogy így alakult, mert ennek a kis malõrnek hála sikerült olyan tölteléket alkotnom, amit ezentúl biztos, hogy többször is elkészítek, legfeljebb más és más ízesítéssel.
Annyira ízlett, és olyan hamar elfogyott, hogy szinte megbántam, hogy a felét elajándékoztam. :D
Annyira ízlett, és olyan hamar elfogyott, hogy szinte megbántam, hogy a felét elajándékoztam. :D
Hozzávalók 8 db süteményhez:
Piskótához:
4 tojás
8 dkg nyírfacukor darálva
2 cs. Bourbon vaníliás nyírfacukor darálva
4 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg õrölt mandula
2 csapott tk. keserû kakaópor
1 mk. sütõpor
Töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg puha vaj
10 dkg nyírfacukor darálva
5 dkg sárgabaracklekvár
1 ek. citromlé
Díszítéshez:
2 dkg pirított, aprított mandula
4 szem aszalt sárgabarack
5 dkg olvasztott tejcsokoládé
elkészítés:
- Két tepsit kibélelünk sütõpapírral, és mindkettõre 4-4 db 12 cm átmérõjû kört rajzolunk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákat a kétféle cukorral fehéredésig keverjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a kakaóporral, õrölt mandulával, sütõporral vegyített lisztet és a fehérjehabot.
- A tésztamasszát nyolcfelé osztva az elõrajzolt körök közepére halmozzuk, elsimítjuk, és az ?omletteket? egymás után, elõmelegített sütõben megsütjük.
- Kartonpapírból 8 db 2-3 cm átmérõjû hengert készítünk, vagy 2 db alufólia- vagy folpack hengert veszünk elõ.
- A megsült piskótákat sütõpapírostól átfordítjuk egy tiszta konyharuhára, és lehúzzuk róluk a sütõpapírt. A piskótákat még forrón ráfektetjük a papírhengerekre, a szélüket a találkozásnál fogvájóval összetûzzük, és hajtással lefelé tortarácsra tesszük. Hûlni hagyjuk. Így járunk el a másik 4 piskótával is.
- A vajat a porcukorral felhabosítjuk és hozzákeverjük a lekvárral ízesített, botmixerrel pürésített, szobahõmérsékletû túrót, valamint a citromlevet.
- A krémet nejlonzacskóba kanalazzuk, majd 10 percre hûtõbe tesszük dermedni. A zacskó csücskére kb. 1 cm átmérõjû lyukat vágunk.
- A piskótákból eltávolítjuk a fogvájót, megtöltjük a túrókrémmel, a tetejüket olvasztott csokoládéval díszítjük és megszórjuk az egészen kis kockákra darabolt aszalt sárgabarackkal és az aprított mandulával.
sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 15 perc
Megjegyzés:
Nyírfacukor és tönkölyliszt helyett ugyanazokkal az arányokkal normál cukorral és sima liszttel is elkészíthetjük.
A recept a Kifõztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.