Piskóta sütés

2017-08-25

sponsored links


Sok piskótát megsütöttem már életemben, de mióta a mostani lakóhelyünkön élünk, mindig nagy idegességgel járt, ha tortát akartam sütni. Volt, hogy a piskóta teteje már szinte megégett, de a belseje még nem sült meg. Volt, hogy szépen megsült, aztán mikor kivettem, a közepe berogyott. Már azt gondoltam, hogy meg van átkozva a tortaformám. Ha tortát sütöttem, már elõre paráztam, hogy milyen gond lesz, és többnyire a 2. vagy 3.  próbálkozásra lett egy olyan tortalapom, amit jó szívvel betöltöttem, de olyan is volt, hogy két piskótából sikerült összehoznom egy tortát :( . Most is tortát készülök sütni, mert vasárnap lesz Bogikánk szülinapja, amire a szülõk megrendelték a szokásos csokitortát, ami az egész család nagy kedvence, és bátran állíthatom, hogy bármelyik cukrászdában kapható csokitortával felveszi a versenyt, ha külsõre nem is, de ízre biztosan. Tegnap nagy kutatásba kezdtem a neten, hogy a sütés mikéntjére választ találjak, mert a tészta kikavarásával soha nem volt gondom. Csak ezt a mostani sütõmet nem tudtam még kitapasztalni. Több helyen, köztük Farkas Vilmosnál végignéztem a piskótakészítés módját, nagyon érdekes volt, rájöttem, hogy a sütõforma oldalát nem szabad sütõpapírral bélelni, de a sütésrõl Õ is csak annyit mondott, hogy 160 fokon kb. 35 percig kell sütni. Az, hogy a villanysütõ milyen állásánál, arról nem esett szó, pedig az érdekelt volna igazán. Én próbáltam már a légkeverést, az alsó-felsõ sütést, mindkettõt különféle hõfokokon, de valahogy egyik se volt az igazi. Annyit azért a sok netes nézelõdés során sikerült kiderítenem, hogy a légkeveréses 160 fok megfelel a légkeverés nélküli 180 foknak.
Ma próbasütést csináltam, a 6 tojásból, 6 kanál cukorral, 5 kanál liszttel, 1 kanál kakaóporral és 1 evõkanál olajjal kikevert tésztát légkeverés nélkül, felsõ sütés nélkül, csak aló sütésen, 180 fokra elõmelegített sütõbe tettem sülni.  A mérõórát 40 percre állítottam, de kb. 25 percnél mérsékeltem a hõt 160-162 fokra. 38 percnél megnéztem, tûpróbáztam és úgy éreztem jó. Ki is vettem. Gyönyörû lett, nem horpadt be, nem esett össze, kihûlés után sem. Most nem fõztem hozzá krémet, csak baracklekvárral kentem meg a három lapba vágott piskótát. Megkóstoltam, nagyon finom lett. Remélem nem kell többé idegeskednem a tortasütések alkalmával, ezentúl mindig ilyen gyönyörûre sül meg a piskótám. 




Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2017/08/piskota-s...

sponsored links

Keres?s