Pirított zöldbab ropogósan, gombás mártogatóssal
sponsored links
Laktató vega fogás húsevõknek is
A zöldbabbal kifejezetten szeretek kísérletezni, már csak azért is, mert kis hazánkban a fõzeléken és a rakott zöldbabon kívül nem nagyon használják semmire.
Külföldi oldalakon simán megpárolva, esetleg sütõben sütve egy-két kiegészítõvel kitûnõ köreteket vagy húsmentes fogásokat találhatunk.
A most következõ ételt az egyik Jamie Oliver magazinban találtam. Bár két külön recepthez tartozott a gombás mártogatós és a ropogósra sült zöldbab, nekem így egyben teljesedtek ki.
Húsevõk süthetnek hozzá pár szelet husit, de nekem nem hiányzott
Pirított zöldbab gombával, sajtos morzsával, hideg gombamártással
Hozzávalók 4 fõre:
40 dkg zöldbab, egészben, szárai lecsipkedve
20 dkg gomba
1 nagy fej lilahagyma
2 ek olívaolaj
Só, bors
A morzsához:
2 kisebb barna zsemle
1 csokor bazsalikom
1 citrom héja
1 csipet só
2 ek olívaolaj
5 dkg trappista reszelve
A mártáshoz:
20 dkg gomba
1 lilahagyma
2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb ág kakukkfû lecsipkedett levelei
Só, bors
2 ek majonéz
4 ek tejföl
2 ek krémsajt
2 ek vörösborecet
1 újhagyma zöldjével együtt
Fél tk cukor vagy 2 csepp édesítõ
A citrom leve
A mártáshoz a hagymát, fokhagymát és a gombát apróra vágjuk, az olívaolajon megpirítjuk, kihûtjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, pár karika hagymát félreteszünk a díszítéshez. Üvegtálba töltjük, hûtõbe tesszük pár órára összeérni.
A morzsához a zsemléket összekockázzuk, késes robotgépben durvára vágjuk, a bazsalikomot éles késsel felaprózzuk. Egy serpenyõben felhevítjük az olajat, rászórjuk a morzsát és a bazsalikomot, kevergetve megpirítjuk. Ezt is kihûtjük, hozzákeverjük a citromhéjat és a sajtot.
A zöldbabot forró, sós vízben öt percig elõfõzzük. A gombát és a hagymát az olívaolajon közepes lángon megpirítjuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, sózzuk, borsozzuk. Még pár percig kevergetve sütjük, majd kínálótálra borítjuk. Rászórjuk a morzsát, mellétesszük a szószt és fogyaszthatjuk is.
A zöldbabbal kifejezetten szeretek kísérletezni, már csak azért is, mert kis hazánkban a fõzeléken és a rakott zöldbabon kívül nem nagyon használják semmire.
Külföldi oldalakon simán megpárolva, esetleg sütõben sütve egy-két kiegészítõvel kitûnõ köreteket vagy húsmentes fogásokat találhatunk.
A most következõ ételt az egyik Jamie Oliver magazinban találtam. Bár két külön recepthez tartozott a gombás mártogatós és a ropogósra sült zöldbab, nekem így egyben teljesedtek ki.
Húsevõk süthetnek hozzá pár szelet husit, de nekem nem hiányzott
Pirított zöldbab gombával, sajtos morzsával, hideg gombamártással
Hozzávalók 4 fõre:
40 dkg zöldbab, egészben, szárai lecsipkedve
20 dkg gomba
1 nagy fej lilahagyma
2 ek olívaolaj
Só, bors
A morzsához:
2 kisebb barna zsemle
1 csokor bazsalikom
1 citrom héja
1 csipet só
2 ek olívaolaj
5 dkg trappista reszelve
A mártáshoz:
20 dkg gomba
1 lilahagyma
2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb ág kakukkfû lecsipkedett levelei
Só, bors
2 ek majonéz
4 ek tejföl
2 ek krémsajt
2 ek vörösborecet
1 újhagyma zöldjével együtt
Fél tk cukor vagy 2 csepp édesítõ
A citrom leve
A mártáshoz a hagymát, fokhagymát és a gombát apróra vágjuk, az olívaolajon megpirítjuk, kihûtjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, pár karika hagymát félreteszünk a díszítéshez. Üvegtálba töltjük, hûtõbe tesszük pár órára összeérni.
A morzsához a zsemléket összekockázzuk, késes robotgépben durvára vágjuk, a bazsalikomot éles késsel felaprózzuk. Egy serpenyõben felhevítjük az olajat, rászórjuk a morzsát és a bazsalikomot, kevergetve megpirítjuk. Ezt is kihûtjük, hozzákeverjük a citromhéjat és a sajtot.
A zöldbabot forró, sós vízben öt percig elõfõzzük. A gombát és a hagymát az olívaolajon közepes lángon megpirítjuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, sózzuk, borsozzuk. Még pár percig kevergetve sütjük, majd kínálótálra borítjuk. Rászórjuk a morzsát, mellétesszük a szószt és fogyaszthatjuk is.