Pirított tökmagos kiflik, tökmagolajjal
sponsored links
Korábban már beszereztem itthonra egy üvegecske tökmagolajat, de valahogy mindig elfelejtkezem róla. Saláta dresszinghez szoktam néha használni, de a kamra polcon egyszer csak hátra került és sajnos ott is maradt. Az Õrségbe rengeteg tökmagolajos ételt lehetett rendelni, ilyen volt például a tökmagolajos savanyúság vagy a tökmagolajos túróval töltött rántott hús. Eszembe jutott, hogy hoppá nekem is van és nagyon szeretem az ízét. Reggelire nem kenyeret sütöttem, hanem tökmagos kiflit, tökmagolajjal megkenve. Nagyon finom lett és másnap is ugyanolyan puha maradt.
Pirított tökmagos kiflik, tökmagolajjal
Hozzávalók (8 db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiõrlésû búzaliszt
100 g BL 80-as kenyér liszt
20 g élesztõ
1 tojás
1 tk. cukor
2 dl langyos tej
2 kk. só
25 g olvasztott vaj
Töltelékhez:
70 g összetört pirított tökmag
tökmagolaj
Tetejére:
1 tk. tojás +1 ek. víz
tökmag
Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe, majd a cukorral keverjük össze és hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojást (1 teáskanállal tegyünk félre a tetejére) a sót, a felfuttatott élesztõt és maradék tejjel gyúrjunk belõle akár robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát. A vége felé apránként dagasszuk hozzá az olvasztott vajat. Kelesztõ tálba téve, kelesszük duplájára.
Közben a tökmagot pirítsuk meg és zúzzuk össze.
Nyújtsuk ki kör alakúra, nem kell túl vékonyra, majd vágjunk 8 cikket. Egyenként nyújtsuk ki 3 mm vékonyra, kenjük meg vékonyan tökmagolajjal, szórjuk rá az összetört pirított tökmagot, majd tekerjük fel úgy, hogy a csücskét húzzuk közben, így lesz jó réteges.
Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesszük kb. 20-25 perc alatt.
A tetejét kenjük meg a vízben elkevert tojással és tegyünk a közepére pár tökmagot.
Elõmelegített 200°C-os sütõbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
Pirított tökmagos kiflik, tökmagolajjal
Hozzávalók (8 db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiõrlésû búzaliszt
100 g BL 80-as kenyér liszt
20 g élesztõ
1 tojás
1 tk. cukor
2 dl langyos tej
2 kk. só
25 g olvasztott vaj
Töltelékhez:
70 g összetört pirított tökmag
tökmagolaj
Tetejére:
1 tk. tojás +1 ek. víz
tökmag
Elkészítés:
Az élesztõt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe, majd a cukorral keverjük össze és hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojást (1 teáskanállal tegyünk félre a tetejére) a sót, a felfuttatott élesztõt és maradék tejjel gyúrjunk belõle akár robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát. A vége felé apránként dagasszuk hozzá az olvasztott vajat. Kelesztõ tálba téve, kelesszük duplájára.
Közben a tökmagot pirítsuk meg és zúzzuk össze.
Nyújtsuk ki kör alakúra, nem kell túl vékonyra, majd vágjunk 8 cikket. Egyenként nyújtsuk ki 3 mm vékonyra, kenjük meg vékonyan tökmagolajjal, szórjuk rá az összetört pirított tökmagot, majd tekerjük fel úgy, hogy a csücskét húzzuk közben, így lesz jó réteges.
Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesszük kb. 20-25 perc alatt.
A tetejét kenjük meg a vízben elkevert tojással és tegyünk a közepére pár tökmagot.
Elõmelegített 200°C-os sütõbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihûlni.