Pirított tarhonya - A magyar rizottó?
sponsored links
Egészen pontosan vörösboros pulyka pirított tarhonyával
A tarhonya egy magyar száraztésztaféle. Hungaricum
A rostán átmorzsolva gömbölygetett tésztát tarhonya néven csak 1788-ban és az azt követõ években írták le elõször, mégpedig verses mûvekben. Az elõdök a középkori apró tésztaformák voltak. Elkészítése igen munkaigényes, késõbb ezért foglalta el a helyét a reszelt tészta. Legjelentõsebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sûrûtarhonya, pirított tarhonya formájában.
Na miközben az otthonról kapott nagyzacskó házi tarhonyát nézegettem, elbambultam kicsit. Gondolkodtam mi is legyen vele, olyan rég nem ettem hogy hirtelen nemis tudtam mit, hogyan, merre.
Mikor még rég volt és sokat ettem pörkölttel készült otthon ha jól emlékszem. Mellé meg savanyúság persze.
Nemrég olvastam a pásztortarhonyáról, ami viszont sose készült otthon. Talán a receptje miatt merülhetett fel bennem késõbb a fenti gondolat. Miszerint nem gömbölyû rizzsel, hanem szárított gömbölyû tésztával, hasonló "teKnológiával" valami olyasmi készül itt kérem szépen mint a rizottó. Persze a rizses lecsóra vagy rizseshúsra simábban rá lehet húzni a rizottó témát, de az ugye nem hun ga ri kum. Legalábbis legjobb tudásom szerint. Aztán biztos volt már ...