Pirított mustáros citromos szójaszeletek (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
sponsored links
Családi ebédre készültünk, így gondoltam, hogy kipróbálom (életemben elõször) a Veganz szója szeleteit. Még soha nem csináltam és nem is ettem ilyet… ha szójáról van szó, akkor tofu vagy tempeh formában fogyasztjuk leggyakrabban és még szójajoghurtot eszünk alkalmanként. A FB vegán csoportjaiban láttam egy-két izgalmas receptet ilyen szójaszeletekkel, de valahogy nem éreztem szükségét, hogy én ilyet egyek. Most ezt ajándékba kaptam, így gondoltam, hogy a családi ebéden bedobom, amikor a vendégek egy része húsevõ. Sikert értem el vele, mindenkinek ízlett. Befûszerezve tényleg húsra emlékeztet, de nincsen hús íze (szójalisztbõl és vízbõl készül), csak az egész, ahogy tálaltam, ahogyan fûszereztem, az olyan volt, mintha valamilyen fûszeres húst ennénk burgonyapürével és pirított, sült zöldségekkel.
A szójaszeleteket meg kell fõzni sós vízben, leszûrni, aztán jöhet a fûszerezés és a pirítás. Én most mustárral és frissen facsart citromlével, valamint kakukkfûvel, pirospaprikával, fokhagymával és sóval fûszereztem. Nagyon finom lett. Egy 300 grammos csomag elég volt 6 felnõttnek és 2 kicsi gyereknek úgy, hogy sokféle köretet tálaltam mellé. Ha húsevõ vendégeket várunk és jól akarjuk lakatni õket vagy csak kíváncsiak vagyunk, hogy milyen íze van a szójaszeletnek, akkor próbáljátok ki.
Ha már a szójáról beszélek, akkor megemlítek egy Youtube videót, amibe tegnap futottam bele. Bonny Rebecca készített egy nagyon szuper videót a (démonizált) szójáról, feltéve a kérdést, hogy a szója tényleg rossze lenne-e számunkra? A videó bemutatja egy napját, hogy mit eszik és emellett jó sok infó elhangzik a szójáról! Hasznos!
- 300 g Veganz szója szeletek
- 60 ml (65 g) dijoni mustár
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evõkanál olívaolaj
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 2 teáskanál szárított kakukkfû
- Himalaya só
- kevés víz
- Tegyük a szójaszeleteket egy lábasba, öntsük fel vízzel és sózzuk meg (2-3 teáskanál). Forraljukf el és fõzzük 10 percig. Szûrjük le és tegyük félre.
- Egy tálban keverjük össze a pácot: mustárt, olívaolajat, pirospaprikát, kakukkfüvet, fokhagymát és sózzuk ízlés szerint. Tegyük bele a leszûrt szójaszeleteket és jól keverjük át, hogy a pác mindenhol befedje a szeleteket. Tegyük félre 10-15 percre pácolódni.
- Közepes láng felett hevítsünk fel egy serpenyõt, tegyük bele a pácolt szójaszeleteket és pirítsuk 3-4 percig. Adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen meg és legyen egy kis szaftja.
- Tálaljuk azonnal zöldségkörettel.
*****
A zöldfûszeres mártás alapport a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.