Pirított gombás krémsajtos lepény
sponsored links
Betáraztam a kedvenc (bolti) leveles tésztámból, egészen kiváló minõségû. Épp volt készleten a sarki közértbe. Néha nem értem, mit/miért/mennyit rendelnek, vagy nem rendelnek. Kissé rapszodikus a készletük, de õk biztosan jobban tudják. Vettem 5 csomaggal a tésztából, mintha világvégére készülnék, de hát nagymamámnál is mindig volt a spájzban pár bödön házi zsír, biztos, ami biztos.
Pirított gombás krémsajtos lepényt sütöttem. Tuti vacsora kb. fél óra alatt. A bolti leveles tésztával csaltam, a többi sk. készült. Kisebb volt az étvágy, mint terveztük, a maradékot ma reggel férj megkapta hengeres uzsis táska hiányában fóliába csomagolva.
Elõkészítés: kb. 15 perc, a gomba pirításával együtt (ezalatt elõmelegszik a sütõ)
Sütési idõ: 15 ? 20 perc sütési idõ a lepényeknek
Hozzávalók (3 fõre):
3 x 125 g leveles tészta (készre és méretre nyújtott)
50 dkg barna csiperke (vagy erdei gomba mix, vagy vargánya)
1 szál vékony póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolajsó, frissen tekert bors
1 púpozott tk. szárított kakukkfû (frissbõl kicsit kevesebb)
20 ? 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
kevés kéksajt morzsolva (márványsajt is tökéletes)
3 maréknyi reszelt füstölt sajt a tetejére
1 tojás a kenéshez
Elõmelegítettem a sütõt 230 fokra, alsó ? felsõ üzemmódban. Az én sütõmnek kb. 12 ? 15 perc kell ahhoz, hogy 230 fokra melegedjen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütõpapírral.
A póréhagyma felsõ keményebb héját levettem, az egészet folyóvíz alatt megmostam (zöldjével lefelé a víz alatt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Egy magasabb falú serpenyõt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Kicsit sóztam, így gyorsabban puhult. Ezalatt nedves szivaccsal alaposan áttöröltem a gombákat, nem pucoltam meg õket. Félbevágtam a fejeket, majd mindegyiket vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és finomra aprítottam a fokhagymát is.
Amikor a póréhagyma megpárolódott, rádobtam a fokhagymát és kb. 1 percig kevergetve pároltam azzal is, majd hozzáadtam a gombát. Kicsit megint sóztam, majd a közepesnél kicsit erõsebb lángon pirítani kezdtem. Amikor a gomba levet eresztett, megszórtam a kakukkfûvel. Akkor jó a gomba, ha már nincs leve és szép világos aranybarna színt kap.
Amikor a gomba szépen megpirult, lehúztam a tûzrõl és hagytam kicsit hûlni. Ezalatt kikevertem a krémsajtot, hozzámorzsoltam kevés kéksajttal, frissen õrölt fekete borssal fûszereztem. Kóstoltam és kicsit még sóztam. Óvatosan, mert a kéksajt sós volt. Reszeltem némi füstölt sajtot, kb. 3 maréknyit.
A készre nyújtott leveles tésztákat a tepsire fektettem, kb. 1 centire a szélektõl késsel kicsit bevágtam, minden oldalon. Így könnyebb volt peremet csinálni. Ezt a vékony sávot lekentem felvert tojással, majd szépen felhajtottam a széleket. A sarkoknál összenyomtam a tésztát. Mindegyik tésztalap tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombás, krémsajtos töltelékbõl. Egyenletesen elterítettem rajtuk a masszát. Próbáltam egyenlõ mennyiséget tenni mindre. Megszórtam a reszelt sajttal és a forró sütõben bõ 15 perc alatt készre sütöttem. Sütõtõl függ a teljes sütési idõ. A tészta ropogós, a sajt pedig szép aranybarna lett a tetején.
Kevés friss rukkolával és tejföllel ettük.
Facebook-on is megtaláltok, ha van kedvetek, nézzetek be oda is. És nyomjatok egy lájkot.
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Pirított gombás krémsajtos lepényt sütöttem. Tuti vacsora kb. fél óra alatt. A bolti leveles tésztával csaltam, a többi sk. készült. Kisebb volt az étvágy, mint terveztük, a maradékot ma reggel férj megkapta hengeres uzsis táska hiányában fóliába csomagolva.
Elõkészítés: kb. 15 perc, a gomba pirításával együtt (ezalatt elõmelegszik a sütõ)
Sütési idõ: 15 ? 20 perc sütési idõ a lepényeknek
Hozzávalók (3 fõre):
3 x 125 g leveles tészta (készre és méretre nyújtott)
50 dkg barna csiperke (vagy erdei gomba mix, vagy vargánya)
1 szál vékony póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolajsó, frissen tekert bors
1 púpozott tk. szárított kakukkfû (frissbõl kicsit kevesebb)
20 ? 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
kevés kéksajt morzsolva (márványsajt is tökéletes)
3 maréknyi reszelt füstölt sajt a tetejére
1 tojás a kenéshez
Elõmelegítettem a sütõt 230 fokra, alsó ? felsõ üzemmódban. Az én sütõmnek kb. 12 ? 15 perc kell ahhoz, hogy 230 fokra melegedjen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütõpapírral.
A póréhagyma felsõ keményebb héját levettem, az egészet folyóvíz alatt megmostam (zöldjével lefelé a víz alatt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Egy magasabb falú serpenyõt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Kicsit sóztam, így gyorsabban puhult. Ezalatt nedves szivaccsal alaposan áttöröltem a gombákat, nem pucoltam meg õket. Félbevágtam a fejeket, majd mindegyiket vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és finomra aprítottam a fokhagymát is.
Amikor a póréhagyma megpárolódott, rádobtam a fokhagymát és kb. 1 percig kevergetve pároltam azzal is, majd hozzáadtam a gombát. Kicsit megint sóztam, majd a közepesnél kicsit erõsebb lángon pirítani kezdtem. Amikor a gomba levet eresztett, megszórtam a kakukkfûvel. Akkor jó a gomba, ha már nincs leve és szép világos aranybarna színt kap.
Amikor a gomba szépen megpirult, lehúztam a tûzrõl és hagytam kicsit hûlni. Ezalatt kikevertem a krémsajtot, hozzámorzsoltam kevés kéksajttal, frissen õrölt fekete borssal fûszereztem. Kóstoltam és kicsit még sóztam. Óvatosan, mert a kéksajt sós volt. Reszeltem némi füstölt sajtot, kb. 3 maréknyit.
A készre nyújtott leveles tésztákat a tepsire fektettem, kb. 1 centire a szélektõl késsel kicsit bevágtam, minden oldalon. Így könnyebb volt peremet csinálni. Ezt a vékony sávot lekentem felvert tojással, majd szépen felhajtottam a széleket. A sarkoknál összenyomtam a tésztát. Mindegyik tésztalap tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombás, krémsajtos töltelékbõl. Egyenletesen elterítettem rajtuk a masszát. Próbáltam egyenlõ mennyiséget tenni mindre. Megszórtam a reszelt sajttal és a forró sütõben bõ 15 perc alatt készre sütöttem. Sütõtõl függ a teljes sütési idõ. A tészta ropogós, a sajt pedig szép aranybarna lett a tetején.
Kevés friss rukkolával és tejföllel ettük.
Facebook-on is megtaláltok, ha van kedvetek, nézzetek be oda is. És nyomjatok egy lájkot.
Innen is szemezgethettek
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával