Pirog, piros, piroski
sponsored links
Pirogot azóta tervezek sütni, hogy az elsõ Ulickaja-regényemet olvastam. Tudtam, éreztem, hogy ez egy kedvünkre való dolog lesz.
Egyik karácsonyi ajándékom az Elsõk és utolsók címû novelláskötet volt, így a napokban ismét Oroszországban járok, orosz ételeket eszem gondolatban.
A pirog autentikus orosz étel, neve valószínûleg a lakoma (pir) szóból ered.
Sós vagy édes kelt tészta, melyet eredetileg rozslisztbõl sütöttek. A sós tésztát jellemzõen hússal vagy káposztával, gombával töltik, és rendszerint nagyobb méretû, az édeset lekvárral vagy gyümölcsökkel gazdagítják, mérete pedig kisebb, akár falatnyi is lehet. Az orosz nyomán más szláv népek konyhájában is meghonosodott, rokona a mi derelyénk.
Sokáig kerestem a megfelelõ pirog-receptet, elsõsorban külföldi oldalakon, és a sok találat között alig akadtam rá az orrom elõtt heverõ megoldásra, Fûszeres Eszter receptjére. Mert azt tudtam, hogy az élesztõs, sütõben készülõ verziót próbálnám ki, holmi olajban sütögetéstõl eltekintenék.
A tészta tehát eszerint készült, a töltelék improvizáció, kiválóan sikerült, ám nem túl autentikus, de majd kísérletezem a darált húsos, a gombás, sõt az édes verzióval is. Nem túl sokára, mert megszerettük az újdonságot.
Hozzávalók a tésztához: ...