Pirog - kétféle ízben

2013-02-12

sponsored links


Pirog: orosz kelt tészta, melyet édes vagy sós töltelékkel készítenek (Több olyan recept is kering a neten, mely kelesztés nélkül írja a pirog készítését, nem tudom, melyik az autentikus változat. A Wiki szerint a kelt tészta. A kelesztés nélküli tészta nekem leginkább a töltött batyumra hasonlít). Az édes töltelék fõleg gyümölcsöket jelent, a sós változat tölteléke gyakorlatilag bármi lehet: hús, máj, virsli, gomba, zöldség, spenót, feta...?Én most a hûtõben megbújó savanyú káposztát és a szalonnás-sajtos fánkból kimaradt császárszalonnát választottam, illetve találtam még májkrémet, tejfölt is, tehát adott volt a kétféle töltelék. A megtöltött tésztákat tojással lekenve sütõben vagy tojáskenés nélkül forró olajban sütik meg. Mivel én nem vagyok az olajban sütés nagy rajongója, inkább a sütõbe tettem a pirogot. A végeredmény egy kivûl ropogós, belül puha tészta lett. A másnapi tízóraira szánt példányokat zárható tetejû dobozba raktam. Ezek a darabok teljesen megpuhultak. Összegezve: nagyon ízlett mindenkinek az elkészült étel. Legközelebb húsos pirogot készítek céklamártással. De addig is következzen ez a recept:

Hozzávalók kb. 30 db piroghoz:
a tésztához:
2,5 dkg élesztõ 23 Ft
1 teáskanál cukor
2 dl tej vagy víz (ha húsos pirogot készítünk) 33 Ft
40 dkg liszt 66 Ft
5 dkg vaj 43 Ft

a töltelékhez:
kb. 5 dkg savanyú káposzta 10 Ft
kb. 5 dkg császárszalonna 74 Ft

fél doboz májkrém 45 Ft
1-2 evõkanál tejföl
pici só
kevés kakukkfû

a kenéshez kb. fél dl tej (vagy 1 felvert tojás)
kevés szezámmag
-------------------
összesen kb. 300 Ft

Az élesztõt morzsoljuk egy kisebb tálkába és öntsük fel 1 dl langyos tejjel vagy vízzel, melyben elkevertük a cukrot. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A lisztet borítsuk tálba, keverjük össze a sóval, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a felfutott élesztõt és jól dolgozzuk össze a maradék langyos vizet is hozzáadva. Gyúrjuk lágy tésztává, majd letakarva kelesszük meleg helyen a duplájára.

Közben a káposztát aprítsuk kisebb darabokra, a szalonnát kockázzuk fel. a májkrémet keverjük ki a tejföllel, sóval, kakukkfûvel. Kész is a töltelék.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és a tetejét is meglisztezve nyújtsuk ki vékony téglalappá. Egy nagyobb szájú bögrével szúrjunk ki köröket belõle. 15 kört a káposztával és a szalonnával töltsünk meg, a másik 15 kört pedig a májkrémes-tejfölös eleggyel. A kör szélét kenjük le vízzel vagy tejjel és hajtsuk félbe. A széleket egy villa segítségével jól nyomkodjuk össze. A kész pirogot 20 percig pihentessük.

Ezután tegyük sütõpapírral bélelt tepsibe,szúrjuk meg villával a tetejét (hogy a gõz ne repessze szét a tésztát), kenjük le a tejjel és hogy a kétféle töltelékû pirogot meg tudjuk különböztetni, a májkrémes tetejét szórjuk meg szezámmaggal. Forró sütõben süssük szép világos színûre.



Folytats a blogon ... menukonyha.blogspot.com/2013/02/pirog...

sponsored links

Keres?s