Pirog
sponsored links
Ez a húsos pirog megint egy bûnös élvezet, de kár lenne kihagyni...
A pirog orosz eredetû étel, neve valószínûleg a pir, lakoma szóból ered. Tudomásom szerint eredetileg ezt is, mint annyi csodás ételt, maradék felhasználására találták ki, de végül önálló életre kelt. A töltelékben remekül el lehet rejteni maradék sült vagy fõtt húst, bármilyen zöldséget, gombát, de létezik édes, gyümölccsel töltött változata is. Legismertebb a húsos, a káposztás, a húsos-káposztás és talán a meggyes változata.
Én tizenéves koromban (nem most volt) ettem elõször, és utoljára is, Szegeden. Egy bódéban árusították az akkori Domus áruházzal szemben, a villamos végállomásánál. Errõl jut eszembe, hogy akkoriban még léteztek ilyen kis bódék, ahol péksüteményeket lehetett vásárolni, talán házi készítésûeket is. Ezek ma már teljesen eltûntek, helyüket a látványpékségek, fagyasztott termékeket helyben sütõ üzletek váltották fel. Szerintem nagy kár...
A pirog tésztája kelttészta, amit bõ, forró olajban sütnek ki. Tulajdonképpen olyasmi, mint egy sós, töltött fánk. Ma már sokszor olaj helyett sütõben sütik készre ezeket a remek kis tésztákat. Én is úgy terveztem, hogy felét olajban, felét sütõben sütöm ki, de annyira jó lett az olajban sütött elsõ adag, hogy végül mind ott végezte.
Az olajban sütött változata nagyon hasonlít a mi töltött lángosunkhoz, a tészta lágyabb egy kicsit, a sütõben sütött változat meg a calzone-ra emlékeztet.
Próbálgattam a tésztát, készítettem csak vízzel, csak tejjel, vízzel és tejjel. tettem bele egész tojást és csak tojás sárgáját is, végül nekem ez a változat lett a nyerõ:
Hozzávalók: ...