Piperade basquaise (Baszk lecsó) 2.

2011-10-30

sponsored links



(kettõ)
A tábor napjai hamar leperegtek. Eljött a hazautazás napja. A búcsúesti fergeteges buli után, melyen ott volt a falu apraja-nagyja, késõn ébredezett a társaság. Pedig már várták õket reggelire a cigánysoron. Az öreg Petri "gyámolítója", Etus és a népes rokonság. A villogó fogú, bogárszemû rajkók buzgón feltúrták a kazlak alját, az ólak, kamrák padlását, ahová a tyúkok tojni szoktak, Etusék udvarán a kecskelábú asztalra kitett nagy, zománcos tálban halomra gyûltek a maszatos kis kezek által óvatosan elhelyezett barnahéjú tojások. Fürge nõi kezek tisztogatták a hagymát, vagdosták a kosszarvú paprikákat és a paradicsomot. Még a nagyapa is felkelt betegágyából, kiült az eresz alá a kis padra. Beszélni már nemigen tudott, mert szavai rendre köhögésbe fulladtak, de õrhelyérõl szigorúan szemmel tartotta a sürgõ-forgó gyerekhadat és elég volt, ha meggyfa csibukjával a helytelenkedõk felé bökött, hogy helyreálljon a rend.
Mire megjöttek a vendégek, elkészült a lecsó! A vendégeknek az "ünnepiest" készítették, amire pár éve a világot járt öreg Petri tanította õket. Ennek alapja egy vastag rántotta volt, erre púpozták a fokhagymával bolondított, illatozó ...

Folytats a blogon ... trendoblog.blogspot.com/2011/10/piper...

sponsored links

Keres?s