Pinolibunda

2012-11-07

sponsored links

zöldben

Ideje van a magoknak... no meg a hideg napokon a hús is megérdemel vastagabb öltözetet, így a csibemell bundája most pinoli, tök- és napraforgómagokból készült. A mandulafenyõ magját, a pinolit Itália különbözõ térségeiben pinoccoli -nak vagy  pinocchi -nak is hívják, innen  a Carlo Collodi által megálmodott Pinokkió, a híres fabábú elnevezése is. A festõi szépségû Pinus pinea fenyõ régóta látja el az embereket táplálékkal, a fenyõmagokat már az õsemberek is fogyaszthatták. Az olasz tengerparton gyakran sétálhatunk végig pinetán, azaz  mandulafenyõfákkal ölelt partszakaszokon. Az ország jellegzetes fafajtája, ezért szimbóluma is, olyannyira, hogy az angolok olasz mandulafenyõnek, míg a franciák olasz fenyõnek nevezik e fenyõfajtát.

A mediterrán vidékek fájának bölcsõje Portugália és Spanyolország lehetett. Már 6000 évvel ezelõtt termesztették, csereáruként is használták. A római katonák alapvetõ étke volt. Érdekesség, hogy a fa rügyei nagyon érzékenyek: ha az elsõ hetekben csupasz  kézzel érintik õket, leszáradnak és elpusztulnak. Olaszországban komoly problémát okoz, hogy sok fenyõerdõ kezd kiöregedni, ezért kampánnyal hívják fel a figyelmet az ültetésére. E fenyõfajtát elõszerettettel szaporítják bonsaiként is.

Az ehetõ magokat sötétbarna, vastag és kemény héj védi. Mintegy 20 fajta fenyõ tobozából nyernek ki ehetõ magokat, egy ...

Folytats a blogon ... akonyvize.blog.hu/2012/11/07/pinolibunda

sponsored links

Keres?s