Piláf, vagyis keleti ?rizses hús? pikánsan
sponsored links
Húsgombóccal, frissítõ joghurttal
Szokás szerint külföldi oldalakon nézelõdtem? Valami egyszerû darált húsos, rizses ételt szerettem volna, ami mondjuk nem bátaszéki rizseshús, vagy bármi egyszerû magyaros.
Találtam egy tök jó receptet, ami ismerõs alapanyagokat hoz össze kicsit keletiesen, mégis ízvilágában annyira nincs messze pl. a rizibizitõl és az uborkasalátától egy kis fasírttal megspékelve. Nagyon szerettük.
Megjegyzésként annyit, hogy az eredeti recept bárányhúst ír, amihez kis városomban nem lehet hozzájutni, szóval helyettesítsétek, amivel akarjátok. Szárnyassal gyorsabb lesz, marhával viszont ízesebb, a sertés meg a kettõ között. Én csirkecombot daráltam, mert imádom
Húsgombócos-borsós piláf uborkás joghurttal
Hozzávalók 4 fõre:
40 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 tk õrölt római kömény
Só, bors
Olaj a sütéshez
20 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 tk õrölt római kömény
25 dkg borsó
Kb. 1,3 l húsleves
10 levél menta
Só, bors
2 közepes citrom héja és 1 leve
3 dl görög joghurt
1 kisebb kígyóuborka
10 levél menta
Só, bors
4-6 tortilla
A húsgolyókhoz a hagymát apróra vágjuk, 1 ek olajon sárgára pirítjuk, langyosra hûtjük. Összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával, a római köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formázunk a masszából. Pár ek olajat felforrósítunk egy serpenyõben, a golyókat többször megforgatva megsütjük, legyen szép barna kérgük. Kivesszük, a visszamaradt zsiradékot kiöntjük, 3 ek-nyit átkanalazunk egy lábasba.
Felforrósítjuk, a durvára vágott fokhagymát és a római köményt kissé megpirítjuk, rászórjuk a rizst. Ezt is párszor átkeverjük a fûszerekkel, majd felöntjük 1 l húslevessel. Forrás után lefedjük, majd takarékra vesszük a lángot. Mikor félkemény a rizs, hozzáadjuk a borsót és a húsgombócokat, finoman összekeverjük és tovább pároljuk. Ha nagyon elfõné a levét, még pótoljuk. Ha a rizs puha, elzárjuk a lángot és pihenni hagyjuk 5-10 percig. Ez nem rizottó, nem kell szétfõzni
Állás után ismét óvatosan belekeverjük a citromhéjat és -levet, majd a durvára vágott mentát, ha kell, még sózzuk.
Mindeközben az uborkát durvára reszeljük, összekeverjük a joghurttal és a szintén durvára vágott mentával. Behûtjük.
Tálaláskor a tortillákat nagyobb darabokra tépkedjük, mikróban kicsit megmelegítjük, az asztalra tesszük a húsgombócos rizzsel és a hideg joghurttal.
Egy-egy darab tortillára szedünk a rizsbõl és húsból, rákanalazunk az uborkás joghurtból és élvezettel elfogyasztjuk
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Szokás szerint külföldi oldalakon nézelõdtem? Valami egyszerû darált húsos, rizses ételt szerettem volna, ami mondjuk nem bátaszéki rizseshús, vagy bármi egyszerû magyaros.
Találtam egy tök jó receptet, ami ismerõs alapanyagokat hoz össze kicsit keletiesen, mégis ízvilágában annyira nincs messze pl. a rizibizitõl és az uborkasalátától egy kis fasírttal megspékelve. Nagyon szerettük.
Megjegyzésként annyit, hogy az eredeti recept bárányhúst ír, amihez kis városomban nem lehet hozzájutni, szóval helyettesítsétek, amivel akarjátok. Szárnyassal gyorsabb lesz, marhával viszont ízesebb, a sertés meg a kettõ között. Én csirkecombot daráltam, mert imádom
Ötlet innen.
Húsgombócos-borsós piláf uborkás joghurttal
Hozzávalók 4 fõre:
40 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 tk õrölt római kömény
Só, bors
Olaj a sütéshez
20 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 tk õrölt római kömény
25 dkg borsó
Kb. 1,3 l húsleves
10 levél menta
Só, bors
2 közepes citrom héja és 1 leve
3 dl görög joghurt
1 kisebb kígyóuborka
10 levél menta
Só, bors
4-6 tortilla
A húsgolyókhoz a hagymát apróra vágjuk, 1 ek olajon sárgára pirítjuk, langyosra hûtjük. Összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával, a római köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formázunk a masszából. Pár ek olajat felforrósítunk egy serpenyõben, a golyókat többször megforgatva megsütjük, legyen szép barna kérgük. Kivesszük, a visszamaradt zsiradékot kiöntjük, 3 ek-nyit átkanalazunk egy lábasba.
Felforrósítjuk, a durvára vágott fokhagymát és a római köményt kissé megpirítjuk, rászórjuk a rizst. Ezt is párszor átkeverjük a fûszerekkel, majd felöntjük 1 l húslevessel. Forrás után lefedjük, majd takarékra vesszük a lángot. Mikor félkemény a rizs, hozzáadjuk a borsót és a húsgombócokat, finoman összekeverjük és tovább pároljuk. Ha nagyon elfõné a levét, még pótoljuk. Ha a rizs puha, elzárjuk a lángot és pihenni hagyjuk 5-10 percig. Ez nem rizottó, nem kell szétfõzni
Állás után ismét óvatosan belekeverjük a citromhéjat és -levet, majd a durvára vágott mentát, ha kell, még sózzuk.
Mindeközben az uborkát durvára reszeljük, összekeverjük a joghurttal és a szintén durvára vágott mentával. Behûtjük.
Tálaláskor a tortillákat nagyobb darabokra tépkedjük, mikróban kicsit megmelegítjük, az asztalra tesszük a húsgombócos rizzsel és a hideg joghurttal.
Egy-egy darab tortillára szedünk a rizsbõl és húsból, rákanalazunk az uborkás joghurtból és élvezettel elfogyasztjuk
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!