Pillekönnyû kakaós csiga és szilvalekváros bukta

2018-02-15

sponsored links

Pillekönnyû, foszlós kelt süteményeket készítettem a megmaradt krumplipüré felhasználásával. Sütés közben a vajas-kakaós illat... hmmm, ellenállhatatlan!!! Olyan voltam, mint egy gyerek - ott toporogtam a sütõ elõtt, alig vártam, hogy megsüljön és mihamarabb megkóstolhassam! ?
A tegnapi vacsoráról maradt meg vajas-tejfölös burgonyapüré - mindig elteszem a hûtõbe a krumplipüré maradékot, mert másnap meg szoktam sütni belõle a kisfiam kedvenc pehelykönnyû burgonyás pogácsáját. Ezt a pogácsát tényleg annyira sokszor készítem, hogy már kicsit ráuntam a sütésére, ezért úgy gondoltam, hogy most inkább kakaós csigát és buktát sütök a krumplipürébõl. Nem gondoltam, hogy fel fogom tenni a blogra, mert egyrészt van már a blogomon nagyon finom kakaós csiga és szilvalekváros bukta recept, másrészt délután fél 5-re sült meg, kint kezdett sötétedni és bent lámpafénynél nem lehet jó fotókat készíteni. Szóval meg sem fordult a fejemben, hogy felkerül majd a blogra, csak úgy sütöttem magunknak... De amikor megsült és megkóstoltam, annyira finom, könnyed, foszlós volt, hogy rögtön arra gondoltam: "Úristen, ennek a blogon is szerepelnie kell!". Ezért gyorsan kattintottam 3 gyors fotót, hogy a recept mellé képet is tudjak illeszteni. 
Nem tudom, mi van velem, de az utóbbi hónapokban szinte soha nem sütöttem recept szerint. Mindent csak úgy kigondolok, elképzelek és saját ízlés, érzés szerint adagolom a hozzávalókat. Ezzel a kelt tésztával is így voltam, ráadásul mivel nem gondoltam, hogy felteszem a blogra, nem mértem meg semmilyen hozzávalót, tényleg csak érzésre dagasztatottam be a tésztát. Emiatt most kivételesen pontos receptet nem tudok írni, de alapjában véve ezt a tésztát könnyen össze lehet állítani, és azt hiszem van már annyi tapasztalatom ennyi sütögetés után, hogy fejbõl összeállítsak egy receptet visszaemlékezés alapján. ?




 Hozzávalók:
 kb. 16 darab csigához és 6 darab buktához
kb. 70 dkg finomliszt
5 marék vajas-tejfölös burgonyapüré
1 nagy csipet só
2 evõkanál porcukor
2 csapott evõkanál kristálycukor
kb. 1,5-2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztõ
1 egész tojás
2 tojássárgája

A kakaós töltelékhez:
6 dkg puha vaj
3 púpos evõkanál porcukor
2 csapott evõkanál holland kakaópor (vagy hagyományos kakaópor)

A szilvalekváros töltelékhez:
6 csapott evõkanálnyi jó érett, házi szilvalekvár
(vagy süthetõ lekvár)

+ a tetejére 3 dkg olvasztott vaj 

      

Elkészítés:
  1.  Másfél dl langyos tejben keverjük el a 2 evõkanál kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztõt és futtassuk fel (kb. 10 perc). A lisztet szitáljuk át, keverjük el benne a porcukrot, a sót, majd morzsoljuk el benne a krumplipürét. Adjuk hozzá az 1 egész tojást + a 2 tojássárgáját, végül dagasszuk be a felfuttatott élesztõs tejjel. A tésztának enyhén ragacsosnak kell lennie! Ha nagyon ragad, adjunk hozzá pici lisztet, vagy ha nem érezzük jó lágynak/enyhén ragacsosnak, akkor dagasszunk még bele pici langyos tejet vagy puha vajat (attól függõen, hogy mi van otthon). A tálat takarjuk le folpackkal és kelesszük a tésztát 1 órán át.
  2. A megkelt tésztát ketté osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 25x30 cm téglalapra. Egyenletesen megkenjük a puha vajjal, melyre rászitáljuk a porcukros-kakaóporos keveréket. A hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd egy éles késsel 2 cm vastag csigákra szeleteljük. Egy 25x30 cm-es tepsit vajjal kikenünk, meghintjük liszttel és a csigákat a tepsire fektetjük egymás mellé úgy, hogy maximum 1 cm hézag legyen közöttük csak. 
  3. A megkelt tészta másik részét kinyújtjuk kb. 7-8 mm vastag téglalapra, melyet 6 egyforma téglalapra vágunk. Mindegyik közepére teszünk egy szûk evõkanálnyi kemény szilvalekvárt, buktákat formázunk belõlük és a tepsiben fennmaradó helyen egymás mellé tesszük a buktákat (a csigák mellé) úgy, hogy maximum 1 cm hézag legyen a bukták között. Hagyjuk õket kelni 10-15 percig, addig elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
  4. Olvasztott vajjal lekenjük a bukták és csigák tetejét, fõleg az oldaluknál, hogy sütés után könnyen szét lehessen õket venni. Majd az elõmelegített, légkeveréses sütõben sütjük kb. 17-20 percig. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet! Hagyományos sütõben 200 fokon süssük.)
  5. Porcukorral meghintve, egymástól óvatosan szétválasztva tálaljuk.

Sütés elõtt...

  
Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/02/pilleko...

sponsored links

Keres?s