Pikáns paprikás kalács
sponsored links
Roppant egyszerû és nagyon finom, kalács, ez is nagymamám szuper receptjeinek egyike. Mivel mi úgy szeretjük, ha kicsit csípõsebb, így õrölt erõs paprikával tesszük még pikánsabbá és különlegesebbé. Ebbõl persze az is következik, hogy a gyerekeknek valami mást kellett készíteni...hogy ne bonyolítsam túl a dolgomat, nekik kakaós kalácsot készítettem, így megúsztam egy dagasztással...:-) Tulajdonképpen egy egyszerû sós kelt tésztát töltöttem meg két féle töltelékkel...:-)
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A paprikáshoz:
10 dkg olvasztott margarin
2 tk erõs õrölt piros paprika
4 ek édes õrölt piros paprika
25 dkg cukor
A kakaóshoz:
10 dkg olvasztott margarin
25 dkg cukor
4 ek holland kakaó
A tetejére:
2 tojás sárgája
Elkészítése:
A fenti link szerint elkészítjük a kelt tésztát, majd amikor duplájára kelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Elfelezzük a tésztát. Gombócot formázunk belõle, amiket 3-3 további gombócra vágunk. Egyenként kisodorjuk õket, lekenjük bõven olvasztott margarinnal, paprikával, majd jól megszórjuk cukorral. Feltekerjük õket és összefonjuk a 3 paprikás rudat. A kakaósat ugyanígy készítjük, csak a paprika helyett kakaóval szórjuk le. Aki nem szereti erõsen, édes paprikával is nagyon finom. Vagy, ha mindkettõt paprikásan szeretné, dupla mennyiségû töltelékre lesz szüksége.
Az elkészült fonatokat sütõpapírral bélelt tepsibe, vagy kivajazott koszorú formába tesszük, tetejét lekenjük tojás sárgájával, éss 180 fokos sütõben kb fél óra alatt pirosra sütjük.