Pikáns kuglóf
sponsored links
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
20 dkg cukor
4 db tojás
1/2 cs. sütõpor
1 dl langyos tej
1 dl olaj
5 dkg étcsokoládé olvasztva
1 db citrom reszelt héja
1 kk. összemorzsolt levendula virág (ez el is maradhat)
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjébõl kemény habot verünk, és félretesszük. A sárgákat egy tálba öntjük, hozzámérjük a cukrot, és jól kikeverjük. Ha már szép fényes krémszinû, akkor hozzáöntjük az olajat és a tejet, majd beledolgozzuk reszelt citromhéjat, a sütõport és a lisztet. Végül beleforgatjuk a tojáshabot. Ha nem kerámia bevonatos vagy szilikonos a kuglófformánk, akkor kivajazzuk, és liszttel megszórjuk. A massza felét egyenletesen eloszlatjuk a formában, majd a maradék tésztába belekeverjük a megolvasztott (vagy reszelt) csokoládét és a morzsolt levendulát. Összekeverjük, és a formában lévõ masszára csorgatjuk. Fogunk egy villát vagy kanalat, és finoman belekavarunk, hogy sütés után ha felvágjuk a kuglófot, márványos legyen. Elõmelegített sütõben úgy sütjük mint a piskótát. Természetesen itt is érdemes tûpróbát végezni. Ha megsült a kuglóf, pár percet pihentetjük, majd egy tálra borítjuk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Valami gyors, de ugyanakkor mutatós és finom süteményt akartam ma készíteni. A csokoládé és a citromhéj adva volt, aztán az étkezõben megláttam a levendulát, és eszembe jutott, hogy van nekem morzsolva is belõle a fûszerpolcon egy kis üvegbe. Úgy gondoltam, hogy a citrus és a csoki kesernyés ízéhez egyaránt megy majd. Nem mertem túl sokat tenni belõle, de ez az egy kávéskanálnyi finoman mutatta magát, mintegy utóízként amikor elrágcsáltam egy szép szeletet.
25 dkg finomliszt
20 dkg cukor
4 db tojás
1/2 cs. sütõpor
1 dl langyos tej
1 dl olaj
5 dkg étcsokoládé olvasztva
1 db citrom reszelt héja
1 kk. összemorzsolt levendula virág (ez el is maradhat)
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjébõl kemény habot verünk, és félretesszük. A sárgákat egy tálba öntjük, hozzámérjük a cukrot, és jól kikeverjük. Ha már szép fényes krémszinû, akkor hozzáöntjük az olajat és a tejet, majd beledolgozzuk reszelt citromhéjat, a sütõport és a lisztet. Végül beleforgatjuk a tojáshabot. Ha nem kerámia bevonatos vagy szilikonos a kuglófformánk, akkor kivajazzuk, és liszttel megszórjuk. A massza felét egyenletesen eloszlatjuk a formában, majd a maradék tésztába belekeverjük a megolvasztott (vagy reszelt) csokoládét és a morzsolt levendulát. Összekeverjük, és a formában lévõ masszára csorgatjuk. Fogunk egy villát vagy kanalat, és finoman belekavarunk, hogy sütés után ha felvágjuk a kuglófot, márványos legyen. Elõmelegített sütõben úgy sütjük mint a piskótát. Természetesen itt is érdemes tûpróbát végezni. Ha megsült a kuglóf, pár percet pihentetjük, majd egy tálra borítjuk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Valami gyors, de ugyanakkor mutatós és finom süteményt akartam ma készíteni. A csokoládé és a citromhéj adva volt, aztán az étkezõben megláttam a levendulát, és eszembe jutott, hogy van nekem morzsolva is belõle a fûszerpolcon egy kis üvegbe. Úgy gondoltam, hogy a citrus és a csoki kesernyés ízéhez egyaránt megy majd. Nem mertem túl sokat tenni belõle, de ez az egy kávéskanálnyi finoman mutatta magát, mintegy utóízként amikor elrágcsáltam egy szép szeletet.