Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal 118/1.
sponsored links
Két igazán testes fogás következik, melyek közül ez az elsõ egy leves, a párja pedig egy karaj fõzelékkel, mindegyik hagyományosnak mondható magyar étel kicsit újragondolva.
Ebben a hideg, borobgós idõben, egy jó meleg leves belülrõl is átmelegít, fogyasszátok egészséggel.
Hozzávalók:
15 dkg gyufatészta
só
2 fej hagyma finomra vágva
6-7 ek. kacsazsír
fél paradicsom apróra vágva
fél paprika apróra vágva
1 dl száraz fehérbor
1 kk. pirospaprika
20 dkg burgonya kockákra vágva
1-2 ek. keményítõ
12 dkg tejföl
15 dkg kolbász
1 citrom leve
1 csokor petrezselyem
1-2 ek. ecet
Elkészítési idõ: 80 perc
200°-ra elõmelegített sütõben pár perc alatt megpirítom a gyufatésztát, épp csak addig, amíg felszáll az illata. Ha kész, kiveszem és hagyom hûlni.
A finomra aprított hagymát és fokhagymát kevés kacsazsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a paradicsomot és a paprikát, ezzel is pirítom egy keveset, majd felöntöm a borral, megszórom paprikával, sózom és hagyom elpárologni az alkoholt. Ezek után felöntöm annyi vízzel, hogy 8 cm-el ellepje az alapot és így fõzöm 5-10 percig. Közben egy serpenyõben megpirítom a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron, így extrább íze lesz a levesnek. Ha kész, hozzáadom a levesalaphoz, majd ugyanebben a serpenyõben lepirítom a vékonyra karikázott kolbászt is. Papírtörlõvel bélelt tányérra szedem, hogy lecsepegjen róla a zsír. Amikor újra felforrt a leves további 5 percig forralom, majd jöhet bele a tészta, mellyel még 5 percig fõzöm, és ez idõ alatt kissé besûrítem a levest egy kevés vízzel elkevert keményítõvel, illetve a tejföllel, melyet elõtte elkeverek egy kevés levessel, hogy a hõmérséklet kiegyenlítõdjön.
A pirított kolbásszal, néhány csepp citrommal és ecettel tálalom, esetleg tárkonyecettel és megszórhatjuk aprított petrezselyemmel is.