PIKÁNS SAJTTÉGLA
sponsored links
Sokféle sajtot eszünk, szinte mindig van itthon belõle jó pár féle és ízû. Sajnos manapság már elég borsos az ára, de néha kell, hogy bûnözzünk vele egy kicsit. Mikor Belgiumban vagyunk a rokonaimnál, rengeteg új sajtot ismerhetünk meg. Ott ettem elõször diós, szõlõs és chilis sajtot. Ennek persze már jó pár éve. Akkoriban nálunk ismeretlenek voltak az efféle ízesített sajtok. Meg ugyebár ott vannak azok a rettenetesen "illatos" sajtok, amiket nagyon jól záródó dobozban kell tartani, ha nem akarjuk, hogy a hûtõnket megszólják, hogy nincs rendesen kitakarítva... Ez a sajt tégla 4 féle sajtot tartalmaz, megkoronázva a trikolor színû kaliforniai paprikával. Kitûnõ hidegtál résztevõ és finom kence is egyben.
Hozzávalók: 20 dkg Trappista sajt, 20 dkg Anikó sajt, 10 dkg juhtúró, 25 dkg natúr vakrém, 1 kis doboz tejföl, 1 kávéskanál zselatin, 1-1 piros, zöld és sárga kaliforniai paprika fele, csipet só.
A paprikákat apró kockákra felvágjuk, a tejfölt langyosra melegítjük, a sajtokat lereszeljük. A zselatint 4 evõkanál vízben feloldjuk, majd felmelegítjük, és a langyos tejfölhöz keverjük. A sajtokat tálba tesszük, hozzáadjuk a juhtúrót, a natúr vajkrémet, a híg zselatinos tejfölt, a sót, és a színes paprika kockákat. Összekeverjük. Egy tégla formájú tálat kibélelünk folpakkal és a sajtos masszát belekanalazzuk. Alaposan szétterítjük és lenyomkodjuk. A fóliát visszahajtjuk a tetejére és 2-3 órára a hûtõbe tesszük dermedni. Mikor megdermedt, tálra borítjuk és szeletelve adjuk asztalra. Pirítóssal és friss zöld-félékkel fogyasztjuk.