Pihentetés nélküli mézeskalács

2017-12-21

sponsored links

Ezt pedig azért, hogy nehogy szó érje
a ház elejét
...pont karácsonyra ne legyen
magyar mézeskalács!?
A recept régi (5 évvel ezelõtt már fent volt
a blogon), most egy csöppet leporoltam,
alakítottam rajta, fotóztam
hozzá és újra hoztam, szeretettel. :)
Hozzávalók:
-1 kg süteményliszthez
-3 kk szódabikarbóna
-1 ek mézessütemény fûszerkeverék
-30 dkg porcukor
-30 dkg Rama
-2,5 dl méz
-3 egész tojás
A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény
fûszerrel és a porcukorral összekeverem.
A margarint belemorzsolom a lisztes keverékbe,
majd beledolgozom a mézet és a tojásokat is.
Közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
Ha túl lágy lenne, hûtõbe kell tenni, kb. 1 órára!
Bõven lisztezett deszkán átgyúrom, 3-4 mm vékonyra
nyújtom és kiszaggatom...nem kell vastagabbra,
mert sütés közben is nõ egy kicsit.
Elõmelegített sütõ, légkeverés,
160°C, 8-10 perc...rácson hûtöm ki.
(Ha nincs légkeverés, akkor 180 fok, az idõ ugyanannyi.)
Cukormázas díszítéshez:
-2 tojás fehérjéhez
-30-35 dkg porcukor
-csipet só és
-1 ek (friss) citromlé kell...sûrû massza legyen belõle
Úgy fogunk tudni szépen díszíteni ezzel a habbal,
ha elõször jó félig felverjük a tojásfehérjét, majd
hozzákeverjük a (sûrû szûrõn átszitált) porcukrot,
majd a többi hozzávalót.
Ezzel a mázzal leginkább rajzolni lehet, ha terülõs
mázat szeretnénk, kevesebb porcukor és több
citromlé kell bele
...és mindenképpen habzsákba töltsük, ne mûanyag
zacskóba, mert viszonylag nagy nyomást kell kibírnia
a habzsáknak, egy nejlon zacskó pedig ha szétpukkad
a perforáció mentén, sok lesz a bosszúságunk!
Ételfestékes díszítéshez:
-2 tojás sárgájához
-2 kk ételfesték (folyékony)
-ecset, amivel felvisszük
-kesztyû (rendesen fog a festék)
És nem, nem csak mûtõs kesztyû jó hozzá! :)))
1 nap száradás következik....
..és jöhet a díszítés, ezzel-azzal, kinek, mivel. :)
Újabb egy nap száradás és lehet dobozolni.
 
 Ha valakinek olyan receptje akad, ami keményebb
sütit eredményez (értek ezalatt bármely kekszfélét),
nem dõl kardnak
...kihûlés után a mézeseket tegyük mûanyag, vagy fém,
jól záró dobozba (héjas) alma szeletekkel együtt, ugyanis a sütemény
magába szívja az alma nedvességét és megpuhul, az alma pedig
szinte olyan lesz, mintha aszalva lenne, mindkettõ
nagyon jó állagú lesz!

Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2017/12/pihe...

sponsored links

Keres?s