Piaci mustra - maradékkal, ezzel - azzal
sponsored links
Madárcsicsergés és virágba borult fák közt sétálhatunk a piacra, kis kosarunkat könnyedén a kezünkben lóbálva, akár még dalra is lehet fakadni, legalább lesz még mosolygós ember köröttünk rajtunk kívül is.
Pácoltam fürjtojást olajban és fehérborecetben tettem bele rozmaringágat és kakukkfüvet. S amikor kicsivel több krumplit fõztem a lazacos krumplileveshez összedobtam egy kapribogyós, újhagymás langyos krumpli salátát, aminek a tetejére pont jól jött 2 kicsi tojás.
A salátához felkarikáztam az újhagymát, a nagyobb kapribogyókat, hozzáadtam a krumplihoz. 3:1 arányban olívaolajat és fehérborecetet alaposan összekevertem, tettem hozzá magos mustárt és sima mustár. Egy befõttesüvegben érdemes összerázni az öntetet vagy habverõvel alaposan összekeverni jó habosra. Tálaláskor ment a tetejére még két kis fürjtojás. Langyosan is tálalhatjuk, de ha egy napot áll a hûtõben az se tesz neki rosszat.
A lazacos krumplileves meg úgy készült, hogy volt a hûtõben egy adag füstölt lazac és mellé egy gondolat a levesrõl. Krumplit tisztítottam negyed karikákra vágtam, vajon megfuttattam és szerecsendiót reszeltem rá, sóztam, majd épp annyi vizet adtam hozzá, hogy kb 2 ujjnyira ellepje a krumplit, amikor már majdnem megfõtt hozzáadtam a felkockázott lazacot, az apróra vágott csokornyi kaprot, öntöttem hozzá tejszínt, egyet ? kettõt kevertem rajta s már el is zártam a lángot.
A krumplileves jó étek, ezernyi íz illik hozzá, minden évszakban megállja a helyét, attól függõen mi kerül mellé a lábasba. Egyszerûen babérlevéllel, esetleg egy kis paprikás olajon megfuttatva induláskor a krumplit, kerülhet mellé kolbászkarika vagy sonka. Krémlevesnek is éppolyan jó rozmaringgal fûszerezve. S ha ne adj isten, maradt egy kis pörkölt vagy gombapaprikás a hûtõben akkor meg lehet krumplifõzelék.
Múltkor bekeveredett egy cukkini is a kosaramba, levesnek még önmagában nem próbáltam, de a hûtõben fellelt gyömbér arra sarkallott, hogy próbáljam ki együtt ezeket az ízeket. Póréhagyma is volt odahaza, így azt felkarikáztam a cukkinit karikákra majd negyedekbe vágtam, kókuszolajon picit megpirítottam miközben ráreszeltem egy adag gyömbért, került bele egy kis só, majd vizet adtam hozzá, felforraltam, leturmixoltam. Ebbe egy kis joghurt került a végén. A tányérból hidegen és melegen is kanalazhatjuk, elvinni meg egy üvegben lehet, így útközben is van ebéd.
A torma ha megsül, akkor nagyon finom édeskés íze lesz. Csíkokra vagy karikára vágva sütõben vagy serpenyõben, ropogtatni, salátára, körethez, halhoz is húshoz is jól illik.
Most egy leves étekhez próbáltam ki almával, mert már kezdtek ráncosodni a tálban. A nagyon vékony karikára vágott tormát kókuszolajon megpirítottam, hozzákevertem a feldarabolt almát, megkevertem, hogy az olaj mindenhol érje az almákat tettem hozzá almalevet és vizet, annyit, hogy éppen elfedje az almákat, amikor újra elkezdett rotyogni tejszínnel gazdagítottam. Nem kell neki sok idõ mer szétfõnek az almák, éppen csak annyi, hogy az ízek összeérjenek a lábasban.
Egyébként a torma jól illik a húslevesbe is nem csak a húslevesben megfõtt húshoz, hanem bele is fõzhetünk egy darabot bátran.
Már a hónapos retek is felbukkanik, pirosodik itt- ott a piacon. Vékonyra legyalulva kis sóval, ecettel nem is kell nagyobb felhajtás neki.
Maradék mindig van, most fõtt vörös lencse és csicseriborsó is maradt, én meg úgy gondoltam, hogy vasárnap egy komótosabb reggelit is megérdemlek. A csicseriborsót olajon megpirítottam egy kis fûszerrel. A vöröslencsét összekevertem majonézzel. A madársalátát megmostam egy tálra halmoztam a felszeletelt újhagymával, rátettem a csicseriborsót, meglocsoltam egy kevés balzsamecettel, erre került egy tükörtojás, s ezalatt a pirítós is elkészült.
S ha nem akarunk lacafacázni, akkor meg egy gombás tojás hagymával épp oly kitûnõ választás lehet.
Az olajon megpirított, hagymának és gombának nagyon finom az illata is, mehet rá egy kis bors és só, a tojás, s már meg is van a reggeli.
A vörös lencséhez egyébként, ha maradt, illik a citrom, az újhagyma, az olívabogyó is, bátran lehet fûszerezni, majonéz helyett használhatunk tejfelt vagy joghurtot.
Birsalma befõtt is maradt az üvegben, anyukámféle, túró is volt a hûtõben. A túrót egy kevés cukorral, liszttel (lehet búzalisztet használni de mûködik rizsliszttel, cirokliszttel vagy más gluténmentes liszttel is) egy tojás sárgájával alaposan összekevertem, ehhez óvatosan hozzáadtam a felvert tojásfehérjét. A kis darabokra vágott birsalmákat muffin forma aljába tettem (hasonló méretû más formát is lehet használni), erre pedig kb félig megtöltöttem a túróskeverékkel a tésztát, kb 200 fokos sütõben megsütöttem. A birsalmák szépen megkaramellizálódnak a tészta egy kicsit megemelkedik, könnyû desszert akár még egy kanál fagylaltot is elbír ebben a jó idõben.
Piac után ejtõzzünk a szabadban, mindenki megérdemel egy jó kávét, limonádét, amit szeret a bevásárlás után. Szép idõben különben is a napfény a legfontosabb eleme a hétvégének.
Versel az ország mert a költészetnek is van napja, jó is elõvenni egy régi kötetet a polcról és beleolvasni.
Zenének meg ez éppen jó lesz