Peskesi, az igazi autentikus krétai gasztronómia

2017-08-24

sponsored links


Ha Kréta szigetén csak és kizárólag csak egy éttermet lehetne kipróbálni, akkor mindenképpen a Peskesi lenne az. Persze ennél többet vettünk szemügyre, de ez a hely kiemelkedik mind közül.
Éppen az aktuális OLIVE görög gasztromagazinban volt a 2017. év 100 legjobb éttermének a listája és láss csodát... Egész Görögországot tekintve a Peskesi az elõkelõ 32. helyet foglalja el a százas listán. Az ország autentikus ízeket képviselõ éttermei között pedig a 6. helyet tudhatja a magáénak. Mindezek mellett az étterem kialakítása és berendezése ?Restaurant & Bar Design Awards? design díjat is kapott. A TOP 10 európai étterem közé kerültek látványos belsõ terükkel abszolút teljesen jogosan.
Az utóbbin már meg sem lepõdöm. A színekkel kicsit a tengert idézik, a berendezéssel akár egy hagyományos krétai házba szeretnének kalauzolni a hely megálmodói.
Három fõ részbõl áll a hely. Egy teraszból, egy belsõ nagy vendégtérbõl és egy oldalsó "sikátor" szerû kis utcácskából asztalokkal. 
A belsõ tér



A terasz
Az étterem neve a Heraklionban született híres Nikos Kazantzakis író és filozófus Jelentés Greconak címû mûve alapján született. Itt elhangzott mondatok inspirálták a hely megálmodóit. Az étterem célja, hogy megismertesse az igazi krétai gasztronómiát mind a görög, mind pedig a világ bármely pontjáról ideérkezõkkel! Nagy hangsúlyt fektetnek a szezonális és helyi alapanyagokra az étlap megtervezésekor.

Nem csak tudatosan építették föl az éttermet a tulajdonosok, hanem egy 6 hektáros farmon gazdálkodnak Hersonissos közelében. 2003-ban fektették le a farm alapjait. Megtervezték a veteményest, hagyományos technikákat részesítették elõnyben és a vegyszereket próbálják a mai napig számûzni vagy minimalizálni.Így az alapanyagok egy része ellenõrzött körülmények közül kerül az étterembe. Több, mint 25 fajta zöldséget és gyümölcsöt termesztenek manapság a kertben.  
Fontos a  csapat számára a folyamatos tanulás. Rég elfeledett krétai ételekre, az autentikus konyhára fókuszálnak és mindig ezek alapján frissítenek az étlapjukon. Sok-sok gasztronómiai tudást, ételötletet régi irodalmi mûvekbõl ismertek meg. Úgy tartják, hogy a világ legegészségesebb étrendje a krétai. 

Bevallom ilyet ritkán látok. 13 órára nyitásra mentünk az étterembe. 13:10-kor már telt ház volt szó szerint. Görögök, turisták vegyesen. Bámulatos varázsa van a helynek és csak úgy vonzza az embereket.Ez már egy nagyon jó elõjel volt. Most pedig ismerkedjünk meg közelrõl a kiváló krétai ételekkel a Peskesiben. Állandó étlapról válogathatnak az éhes vendégek. Van vega étel és van Krétára jól jellemzõ kecske, birka hús. A napi ajánlatot pedig külön lapon hozzák ki. A tulajdonosok azt mondják, hogy a mai kínálat 10 év kitartó tanulásának és kutatásának eredménye. Igazán maximalisták és nagyon jól csinálják. Minden ideérkezõ rögtön kap egy kenyérválogatást dobozban, minõségi olívaolajat, ízesített joghurtot és egy üveg vizet. Mindezt térítésmentesen és a legnagyobb szeretettel. 


A vízre szeretném külön felhívni a figyelmet. Szerintem itthon is bátran bevezethetnénk. 1 literes üvegben tisztított vizet kap a vendég. Tiszteld a Földet és magadat! Ez a szlogen található az üvegen és a mûanyag mellõzésére hívja fel a figyelmet.


A két fõfogást emelem ki.  Az elsõ kecskehús volt vadcikóriával márványból faragott tányéron. A hús leomlott a csontról, a vadcikóriának kicsit kesernyés íze volt, viszont az összhatás zseniálisan ízletes.
A másik fogás pedig papírban sült kecskegida volt joghurttal és sajttal sütve, no meg egy kis sült krumplival. Két fogás között vacilláltam és mintha belelátott volna a fejembe a pincér, így ezt a fogást ajánlotta. Tökéletesen omlós és ízletes volt. Több adagnyit is bármikor elfalatoztam volna belõle.
Az étkezés végén kaptunk egy kis desszertet is. Barackpüré volt tejszínhabbal és morzsával. Egyszerûen zseniális volt! Minimális hozzávalókból maximális finomság!

Távozás elõtt még egy pohár rakival örvendeztettek meg bennünket. A mostani krétai utunk során szinte minden étteremben az étkezés végén kaptunk egy pohárkával. Törkölybõl készített, ánizsmaggal ízesített 40-50%-os alkoholos ital. Mindenhol egy kicsit másképpen készítik. Szóval az étkezést egy pohárka itallal zártuk.


Nagyon boldog vagyok, hogy felfedezhettük ezt az éttermet. 
A vendéglátásban nem volt semmi megjátszott. Szívbõl jött, valóban kíváncsiak voltak a véleményünkre az ételrõl. A hely hangulata igazán magával ragadó, az ételek pedig fantasztikusak.  



CÍM:
Kapetan Haralampi 6-8, Heraklion, Crete 71202, Greece
 
WEB: http://peskesicrete.gr/en/

NYITVA TARTÁS: 
Hétfõtõl vasárnapig 13:00-tól 02:00-ig

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/08/pesk...

sponsored links

Keres?s