Pepparkakor / pepperkakor - Svéd gyömbéres keksz
sponsored links
Íme a másik süti, amit évek óta minden karácsonyra elkészítek ipari mennyiségben. Ezt a szép dobozt töltötte meg nekünk Andi néhány évvel ezelõtt pepparkakorral és azóta a rabjai vagyunk ennek a svéd mézes keksznek. És azóta már én töltögetem meg a dobozt . És még vagy 4 másikat, hogy legyen mivel megkínálni a vendégeket karácsony után is, hiszen nagyon-nagyon sokáig eláll. Emlékszem, volt olyan, hogy októberben találtam meg az elõzõ évben sütött pepparkakorból egy kis doboznyit, jól eldugva a kamrapolcon. Kissé félve nyitottam ki, és amikor nem láttam rajta külsõre semmi furcsát, nem éreztem az illatán semmi szokatlant, akkor meg mertem kóstolni. Mintha 1-2 héttel azelõtt sütöttem volna!
Keresgéltem a neten, hogy valami okosat tudjak írni a keksz eredetérõl, és akkor rábukkantam Emese blogjára a Baklavaria Café-ra. Nézzétek meg ti is, érdemes. Sok-sok érdekességet megtudhattok különbözõ nemzetek konyhájáról ezen az igényesen megszerkesztett blogon. Többek között a pepparkakorról is olvashattok Emesénél. Idézek a bejegyzésébõl:
Érdekesség, hogy Norvégiában és Svédországban karácsony környékén nemcsak eszik, hanem ablakdíszként is használják a gyömbéres kekszeket.
Az Annas pepparkakor (azaz Anna pepparkakorja) az egyik legismertebb és legnépszerûbb márka ...