Pepita sajttorta
sponsored links
Pepita sajttorta |
Felirat hozzáadása |
Tészta hozzávalói:
180 g liszt
1 teáskanál sütõpor
2 evõkanál natúr kakaópor
150 g vaj
120 g cukor
2 nagy, vagy 3 kis tojás
2 evõkanál tej
Gõz fölött inox tálban összeolvasztottam a vajat, cukrot meg a kakaóport. Idõnként megkeverve hagytam kihûlni. A lisztbe belekevertem a sütõport, egy nagyobb tálba öntöttem, és hozzáadtam a tojásokat, beleöntöttem a csokimasszát, csipet sóval és a 2 kanál tejjel símára kevertem.
Egy 23x33 -as méretû tepsit kibéleltem sütõpapírral, belesímítottam a masszát és 180 fokra elõmelegített sütõben tûpróbáig (20-25 perc) sütöttem. Ez a massza sûrûbb, mint a sima piskóta tészta, el kell egyengetni egyformára - nekem nem teljesen sikerült. ?
Miután a megsült tészta kihûlt, a papírral kiemeltem a tepsibõl, hosszában 8 egyenlõ csíkra vágtam.
Ismét sütõpapírt tettem a tepsibe és 4 csíkot visszaraktam, közöttük kb. másfél centis hézaggal - a hézagokba kerül a túróréteg.
Sajtkrém:
50 deka krémes túró
25 deka Ricotta
25 deka mascarpone
12,5 deka vaj
5 evõkanál porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 nagyobb lime leve
4 kisebb tojás
3 evõkanál búzadara
A krém hozzávalóit gépi habverõvel összekevertem, majd töltöttem belõle egy nylon zacskóba, aminek egyik sarkát kivágtam, és ebbõl töltöttem fel a piskótahézagokat a tepsiben. A következõ sorban a túrókrémre kerültek a piskótacsíkok és az alatta levõ piskótacsíkra a túrókrém. Nekem a fele túrókrém megmaradt....?
1. a piskótacsíkok, közte látszik a sütõpapír. 2. így töltöttem be túrókrémmel |
A 160 fokos sütõben még 40 percig sütöttem, amíg a szélsõ túrócsíkok enyhén pirulni kezdtek.
Miután kivettem, még melegen tetejére öntöttem a csokimázat.
Csokimáz:
10 deka étcsoki
2 deka vaj
A csokit a vajjal felolvasztottam és melegen a süti tetejére kentem.
Tálalásig hûtõben tároltam. Szeletelése vizes késsel történt, keresztirányban.
Ilyen széles szeletek lettek, középen mindegyiket ketté vágtam |
A receptet Zsuzsamamánál találtam, nagyon megtetszett, de mikor nekifogtam, nem igazán értettem mindent.....?
Felkerestem a linket, ahonnan õ hozta a receptet, egy lengyel blog, de nem lettem okosabb. Fõleg az okozott gondot, hogy ezzel a módszerrel a piskótát kétszer sütjük, tartottam tõle hogy nagyon kiszárad. Meg az se volt világos, hogy "hosszúkás csíkokat 8-at vágunk belõle.A 5 db-ot visszahelyezünk a tepsibe ", mert így 3 csík maradt, és ugye 4 túrós csíkon kellene elhelyezni a 3 piskótacsíkot....Na mindegy, én ahogy gondoltam úgy oldottam meg(a szélsõ piskótacsíkot felhajtottam, így lett 8 váltakozó kocka alul, 8 felül) . Ilyen lett - legközelebb persze már bátrabban nekiállnék, de olyan munkaigényes, hogy nem tudom, mikor lesz legközelebb....?
Mutatós és finom |
Az ünnepelt leányka |