Pektin készítése almahéjból
sponsored links
Csendes Dia receptje – további ötletekért kattints ide! Nyers gyümölcs mértékkel és naponta néhány kanál pektin – kiválóan védi a bélbolyhokat!
- A természetes pektint almahéjból és csutkából kell készíteni.
- Az almahajat és a csutkát össze kell gyûjteni (én a fagyasztóban tartok egy dobozt és abban gyûjtöm), és ha már jó sok van belõle, egy fazékban fel kell önteni annyi vízzel, hogy ellepje.
- Felforraljuk, majd lecsendesítjük alatta a gázt és fedõ alatt gyöngyözve fõzzük, amíg az alma jól megpuhul (jó pár óra).
- Ekkor az almát egy tüll anyagon át leszûrjük. Ne nyomkodjuk át az almát, mert akkor a lé zavaros színû lesz, inkább hagyjuk az egészet így állni egy éjszakán át.
- A leszûrt levet újra felforraljuk annyi ideig, amilyen erõsségû pektinre van szükségünk. Ha lazább lekvárt szeretnél majd készíteni, akkor épp csak felforralod, ha sûrûbbet, akár a lé 50%-át is érdemes elforralni.
- Ha kész a természetes pektinlé, akkor lekvár készítésig le lehet fagyasztani vagy üvegekbe töltve eltenni.
- A természetes pektinlének almalé íze van. (A lényeg, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot).
- Lekvár készítésekor a gyümölcsöt a természetes pektinlében kell elkészíteni, ahogy normálisan az ember lekvárt fõz, de cukor hozzáadása nélkül.
A kép a Google images-rõl való